Sarbatoare 27 mai. Mari sfinti sunt cinstiti de credinciosi. Zi importanta a ortodoxiei

Sarbatoare 27 mai. Mari sfinti sunt cinstiti de credinciosi. Zi importanta a ortodoxiei

Sarbatoare 27 mai. Mari sfinti sunt cinstiti de credinciosi. Zi importanta a ortodoxiei

OrtodoxeSf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfintiti Mc. Eladie si Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mart. Ioan Rusul

Greco-catoliceSf. m. Eladie; Sf. m. Iuliu Veteranul

Romano-catoliceSf. Augustin din Canterbury, ep.

Sfantul Mucenic Iuliu Veteranul este pomenit in calendarul crestin ortodox in ziua de 27 mai.

A fost omorat in vremea persecutiilor impotriva crestinilor declansate de imparatul roman Diocletian (285-305), care a dispus, intre altele, sa fie indepartati din armata toti soldatii crestini.

Sfantul Mucenic Iuliu facea parte din legiunea romana din cetatea Durostorum, oras din provincia Moesia Inferior (astazi Silistra). A fost condamnat la moarte prin taierea capului, dupa ce a refuzat sa aduca jertfa zeilor si a primit moarte martirica in Durostorum, in 27 mai 298.

Sfantul Ioan Rusul s-a nascut intr-un sat din Rusia, la sfarsitul veacului al XVII-lea. Anul cel mai probabil al nasterii sale este 1690, si aceasta deoarece sfantul a participat ca soldat la razboiul pe care Petru cel Mare l-a intreprins impotriva turcilor in 1711.

Luat prizonier de tatari in luptele pentru dezrobirea Azovului, Sfantul Ioan a fost vandut unui ofiter superior turc, care era eparh in Procopie, Asia Mica, aproape de Cezareea Capadociei. Intorcandu-se in tinutul sau, aga l-a luat cu sine si pe Ioan. Pentru a renunta la credinta, tanarul Ioan a fost mult chinuit, dar nu s-a plecat asupritorilor.

Randuit sa ingrijeasca de vite, fericitul Ioan isi intindea intr-un colt al staulului trupul obosit, multumind lui Dumnezeu ca l-a invrednicit a se face urmator al smereniei lui Hristos, Cel ce a primit a Se naste intr-o iesle saraca, langa Bethleem.

Cu timpul, stapanul sau a inceput sa-l indrageasca, ajutand la aceasta si smerenia si blandetea lui. Cateodata, noaptea, Ioan mergea pe ascuns la o biserica a Sfantului Gheorghe, ce era zidita intr-o rapa, nu departe de casa stapanului sau, si facea priveghere, stand in picioare in pridvorul bisericii. Tot aici mergea in fiecare sambata si se impartasea cu Preacuratele Taine.

Dupa putini ani, pe care i-a trait, apropiindu-se sfarsitul vietii sale pamantesti, fericitul s-a imbolnavit si a cerut sa fie culcat pe paie in staulul pe care il sfintise cu rugaciunile sale si cu reaua patimire indurata pentru numele si dragostea lui Hristos. Si-a dat sfantul sau suflet in mainile Domnului pe care atat de mult il iubise in ziua de 27 mai 1730.

Sfintele sale moaste au fost descoperite dupa trei ani de la moartea sa, cand Sfantul Ioan s-a aratat in vis preotului din sat.

In prezent, sfintele moaste ale Sfantului Ioan Rusul se afla in localitatea Procopie din insula greceasca Evvia.

Comments