Romania va creste capacitatea de transport pentru cerealele din Ucraina, anunta Ciolacu. ,,60% din a...


Premierul Marcel Ciolacu a anuntat sambata, 25 noiembrie, ca Romania si-a asumat un rol de maxima importanta in asigurarea tranzitului de cereale ucrainene catre pietele internationale si ca in perioada urmatoare va creste capacitatea de transport, scrie Agerpres.


,,Romania si-a asumat un rol de maxima importanta in asigurarea tranzitului de cereale ucrainene catre pietele internationale, astfel incat mai mult de 60% din totalul acestor exporturi au fost realizate prin coridoarele de transport din tara noastra. In perioada urmatoare este vizata o crestere a capacitatii de transport, cu sprijinul direct al partenerilor internationali si ai Uniunii Europene", a declarat Ciolacu, intr-o interventie in format online la Summit-ul international de la Kiev privind securitatea alimentara mondiala.


Premierul a subliniat rolul esential al Romaniei in facilitarea exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul coridoarelor de solidaritate create la nivelul Uniuni Europene.


De asemenea, a reafirmat solidaritatea Romaniei fata de Ucraina si a transmis felicitari omologului sau ucrainean, Denis Smihal, pentru nivelul de cooperare excelent orientat spre extinderea conexiunilor terestre, feroviare, fluviale si maritime dintre cele doua tari, potrivit unui comunicat de presa emis de guvern.


,,Seful Executivului roman a condamnat in termenii cei mai fermi atacurile ilegale si nejustificate ale Rusiei in Ucraina, care constituie crime de razboi. De asemenea, a condamnat bombardamentele rusesti din Ucraina in proximitatea frontierei cu Romania, care afecteaza infrastructura necesara transportului de cereale pe pietele internationale", precizeaza guvernul, in comunicat.


Ajuns anul acesta la cea de-a doua editie, Summit-ul international de la Kiev privind securitatea alimentara mondiala marcheaza importanta programului umanitar ,,Cereale din Ucraina", initiat in 2022 de presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.


La acest summit au participat, fizic sau online, aproape 30 de inalti demnitari, sefi de state, de guverne si ministri de externe din tari europene, SUA, Japonia, Republica Coreea, Canada, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, reprezentanti ai institutiilor Uniunii Europene, Secretarul General ONU, Antonio Guterres, precum si Secretarul General al Consiliului de Cooperare al Golfului, Jasem Mohamed AlBudaiwi, pentru a acorda sprijin nemijlocit securitatii alimentare la nivel mondial prin asigurarea exporturilor de cereale din Ucraina catre pietele internationale si in special catre tarile cele mai vulnerabile.


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul dintre Ucraina si Rusia


Comments