Sarbatoare 15 noiembrie. Lasata secului - mari sfinti sunt pomeniti azi. Cui trebuie sa spui "La mul...

OrtodoxeSf. Cuv. Paisie de la Neamt; Sf. Mc. si Marturisitori: Gurie, Samona si Aviv diaconul (Inceputul Postului Nasterii Domnului)

Greco-catoliceSf. m. Gurie, Samona si Aviv. Incepe Postul Craciunului. Post.

Romano-catoliceSs. Albert cel Mare, ep. inv.; Leopold al III-lea

Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt este pomenit in calendarul crestin ortodox la 15 noiembrie.

S-a nascut la 21 decembrie 1722, in orasul Poltava din Malorusia, tatal sau fiind preot. Studiile le-a facut la Academia teologica din Kiev, intemeiata de mitropolitul Petru Movila.

A intrat in viata monahala la Manastirea Medvedeschi, fiind facut rasofor sub numele de Platon. Negasindu-si insa odihna si linistea in manastirile ucrainiene, a trecut in Moldova si s-a stabilit la Schitul Trestieni-Ramnicul Sarat, apoi la Carnul, pe valea Buzaului.

Dupa patru ani petrecuti in manastirile din Moldova, a plecat la Sfantul Munte Athos, unde a trait o vreme in singuratate, in preajma Manastirii Pantocrator. La Athos a fost calugarit sub numele de Paisie si a fost hirotonit ieromonah. Acolo si-a format o obste de 64 de monahi la Schitul Sfantul Ilie.

Staretul Paisie s-a intors in Moldova, impreuna cu toti ucenicii sai, dupa saptesprezece ani de vietuire in Athos, stabilindu-se la Manastirea Dragomirna, unde a petrecut 12 ani, timp in care obstea monahala a ajuns la 350 de calugari.

La Dragomirna, Cuviosul Paisie se indeletnicea, pe langa grija conducerii soborului, si cu traducerea cartilor patristice. Iarna, cand se adunau toti vietuitorii din manastire de la diferitele ascultari, in fiecare seara, in afara de sarbatori, staretul citea din cuvintele Sfintilor Parinti. Fratii se adunau la trapeza, se aprindeau lumanari, apoi venea Cuviosul Paisie, se aseza la locul sau si citea cuvant de invatatura. La urma explica cuvantul citit pe intelesul tuturor.

In manastire se nevoiau calugari moldoveni, slavi si greci. De aceea era nevoit sa citeasca intr-o seara in limba romana, iar in seara urmatoare in limba slava sau greaca. Aceste citiri din tezaurul patristic se faceau de la inceputul postului Craciunului pana in sambata Sfantului Lazar, cand incetau.

Pe toti cei din obste, Sfantul Paisie ii sfatuia parinteste, zicand: "Fratilor, mai intai de toate se cuvine voua sa va apropiati de Domnul cu credinta tare si cu iubire fierbinte sa va lepadati hotarat de toate placerile veacului acestuia, de vointa voastra, de cugetul inimii voastre si sa fiti saraci cu duhul si cu trupul. Numai atunci, prin harul lui Hristos, se va aprinde in voi sfanta ravna" (Vietile Sfintilor).

In toamna anului 1775 a fost nevoit sa se retraga la Manastirea Secu, impreuna cu 200 de monahi, din cauza ocuparii Bucovinei de austrieci. Aici s-a nevoit patru ani, continuand aceeasi randuiala de viata monahala din Sfantul Munte Athos, ca si la Dragomirna. In 1779, s-a mutat la Manastirea Neamt, cu o mare parte din obstea de la Secu, ca staret peste ambele obsti, unificand astfel cele doua manastiri sub povatuirea unui singur staret.

La Manastirea Neamt, a facut numeroase traduceri din operele Sfintilor Parinti, a organizat obstea dupa randuiala din Athos, a format un sobor de aproape o mie de calugari, a deprins pe multi ucenici sa practice rugaciunea lui Iisus.

La Neamt ocupatiile sale carturaresti au ajuns la cea mai mare inflorire. A intemeiat o intreaga scoala pentru formarea de traducatori, scriitori si corectori de carti. Manuscrisele patristice au umplut biblioteca manastirii si erau raspandite prin numeroase alte manastiri din tara si de peste hotare: "Astfel, Neamtu devine centrul si faclia monahismului ortodox si scoala vietii sihastresti si a culturii duhovnicesti pentru tot Orientul ortodox" (Vietile Sfintilor).

La 15 noiembrie 1794, in timpul slujbei de seara, staretul Manastirii Neamt, Cuviosul Paisie, supranumit "Cel mare" (Velicikovski), s-a mutat la cele vesnice, in varsta de 72 de ani, fiind inmormantat in gropnita bisericii voievodale.

Pentru sfintenia vietii lui, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor, fiind praznuit in fiecare an la 15 noiembrie.

Comments