SARBATOAREA CASTANELOR- Primarul ales Catalin Chereches, cerut in mijlocul baimarenilor prin vocea l...

SĂRBĂTOAREA CASTANELOR  Astăzi, 23 septembrie, a fost dat startul celei de-a XXIV-a ediție a Festivalului Castanelor. Cele trei zile de sărbătoare au debutat cu ceremonia de primire a delegaţiilor oficiale participante la manifestare.

La ceremonie au participat atât reprezentanți ai autorităților locale și județene cât și delegații străine din Polonia, Ungaria și Ucraina.

Debutul ediției din acest an a Festivalului Castanelor a reprezentat pentru prima dată un act de normalitate, un eveniment la care toate autoritățile din județ și din municipiul Baia Mare precum și factorii politici și-au dat mâna, lăsând la o parte interese și orgolii. Prezent la ceremonie, deputatul Mircea Dolha a cerut reîntoarcerea în mijlocul băimărenilor al primarului ales, Cătălin Cherecheș.

A RENUNȚAT – Deputatul PNL Mircea Man se retrage din cursa pentru parlamentare

„Dragi colegi și prieteni, pentru că am fost, suntem și vom fii prieteni, spunea domnul președinte al Consiliului Județean Maramureș că astăzi asistăm la o premieră în istoria post decembristă de la nivel de forțe politice județene și municipale la un act de normalitate. Și așa trebuie să fie. Acest act de normalitate se poate reprezenta și prin prezența mea aici dar cel mai perfect era să fie lângă noi și primarul ales al băimărenilor cu 70%. Am auzit la nivel național jurnaliști și băgători de seamă spunând că băimărenii au greșit. Băimărenii nu greșesc niciodată într-un procent atât de covârșitor. Greșim noi, politicienii, sau mai pot greși unii jurnaliști dar băimărenii sunt oameni inteligenți.

Băimărenii sunt oameni care muncesc foarte mult, sunt oameni care știu să se distreze și aceste trei zile sunt ale băimărenilor și ale prietenilor băimărenilor. Și mai vreau să vă spun că, la greu, băimărenii știu să strângă aproape, și dacă asta vor băimărenii, asta trebuie să facem și noi, politicienii. Domnule primar interimar, știu că acest scaun pe care stați este extrem de fierbinte și mai știu că nu vă este deloc ușor și aveți nevoie de ajutorul tuturor. Vă asigur că eu, din funcția aceasta de parlamentar, consilierii județeni și locali, Partidul Național Liberal vă sunt aproape și vă vor susține în toate proiectele bune pentru Baia Mare”, a declarat Mircea Dolha, deputat PNL.

În premieră, ediția a XXIV-a Festivalului Castanelor a fost organizată ca și un parteneriat între Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia Mare.

„După foarte mult timp cele două entități, Consiliul Județean și Primăria Baia Mare sunt împreună așa cum nu au fost niciodată în scurta noastră democrație locală. Am trăit săptămânile trecute o mare nedreptate, când Baia Mare a pierdut titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Însă, proiectele frumoase demarate de Consiliul Județean, municipalitate și celelalte autorități publice, trebuie să continue. Ca maramureșeni, trebuie să felicităm câștigătorii, dar, totodată, putem face mai mult pentru orașul și județul nostru. Suntem o administrație tânără, suntem oameni politici tineri care avem, în sfârșit, un element comun: binele băimărenilor și al maramureșenilor”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

FESTIVAL ŞI MUZEE – Băimărenii vor avea acces gratuit la toate muzeele sâmbătă, 24 septembrie

„Este pentru prima dată când Consiliul Județean se alătură Consiliului Local Baia Mare și împreună am elaborat tot acest program artistic, cu o serie de evenimente culturale importante. Tot acest demers nu face decât să bucure băimărenii și maramureșenii prin asigurarea celor trei zile de sărbătoare”, a spus primarul interimar al municipiului Baia Mare, Marinel Rob.

La ceremonia de deschidere a participat și Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române.

„Distincția care trebuia să fie acordată orașului Baia Mare, din partea Academiei Române care este cel mai înalt for de interes național de cercetare și de contactare în științe, cultură și arte va fi că vă felicităm pentru activitatea deosebită pe care a desfășurat-o Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Maramureșene. Trebuie să luptați în continuare pentru că Maramureșul este cel mai frumos județ al României. Aici se păstrează cele mai frumoase tradiții”, a spus Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române.

Credit foto: Dan Mezok

Simona Vasiac

Comments