Schimbare majora. Ce risca soferii din Bucuresti care nu opresc motorul atunci cand stationeaza lang...

Proiectul extinde si dezvolta o masura adoptata de Consiliul Local Sector 6, care prevede amplasarea unor indicatoare in proximitatea unitatilor de invatamant preuniversitar cu mesajul: "Pentru sanatatea copiilor opreste motorul cand stationezi".

"Si motorul pornit in stationare (nu in trafic) contribuie la poluarea Bucurestiului. Ma bucur ca ieri Consiliul Local al Sectorului 6 a votat amplasarea de semne informative in vecinatatea scolilor la propunerea campaniei \"Opreste Motorul!\" care deja are un program de constientizare in mai multe scoli. Impreuna cu \"Parinti de Ciresari - Piata Domenii\" si Ecopolis, eu si Anamaria Gram am pus la punct un proiect de hotarare CGMB care sa dezvolte aceasta initiativa la nivelul intregului Bucuresti. Proiectul va fi depus zilele urmatoare si am speranta ca va fi sustinut si de colegi din alte partide avand in vedere efectul benefic asupra tuturor, dar mai ales asupra copiilor. Este pacat sa decontam confortul nostru in sanatatea lor", a scris consilierul municipal USR Andrei Rigu, pe Facebook.

Ideea apartine ONG-ului "Parinti de Ciresari", care are deja o colaborare cu PMB, in cadrul campaniei "Opreste Motorul". Este vorba despre un program de constientizare desfasurat la scoli unde au fost amplasati senzori de masurare a poluarii.

Intervale maxime

Andrei Rigu a mentionat ca prevederile ar urma sa intre in vigoare peste sase luni, iar proiectul prevede si amenzi. El a subliniat ca valoarea acestora este mica, deoarece scopul nu este sanctionarea soferilor, ci descurajarea stationarii cu motorul pornit. Vor fi prevazute intervale maxime de timp in care motorul poate fi pornit, iar aceste intervale vor fi diferite pentru sezonul cald si sezonul rece. De asemenea, vor exista exceptii pentru anumite categorii de autovehicule.

"Nu intentionam sa implementam proiectul acum, in perioada rece, ci probabil in vreo sase luni de la adoptare. Pe la jumatatea primaverii, inceputul verii va intra efectiv in vigoare. (...) Vrem sa se inteleaga sensul proiectului, faptul ca trebuie sa avem putin mai multa grija, mai ales in anumite zone", a explicat Andrei Rigu.

Trei pasi ai primarului Ciucu

Primaria Sectorului 6 a atras atentia, intr-o postare pe Facebook, asupra faptului ca gazele de esapament sunt "otravitoare si sunt considerate extrem de periculoase", fiind catalogate in anul 2012 drept unul dintre factorii cancerigeni de catre Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului. Primarul Ciprian Ciucu a anuntat ca vrea sa sustina implementarea proiectului aprobat in Sectorul 6 la nivelul intregii Capitale.

"Dupa ce am publicat acel mesaj, ca de la parinte la parinte, cu oprirea motorului, atunci cand ne asteptam copiii de la scoala, am fost contactat de initiatoarele Campaniei \"Opreste Motorul\" sa facem un pas inainte. Mai exact, sa amplasam astfel de semne informative in vecinatatea scolilor. Le-am propus sa facem trei pasi: adica, sa ducem proiectul si in Consiliul General (unde este blocat si il vom debloca cu ajutorul consilierului general Andrei Badiu) si sa amendam legislatia nationala pentru a se putea da amenzi (ca si in Austria, Germania, unele state din SUA). La acest lucru s-a inhamat colegul meu deputatul Cristian Bacanu", a scris Ciprian Ciucu, pe aceeasi retea de socializare.

Comments