Semne ca ai fost muscat de plosnite. Cum sa le deosebesti de celelalte muscaturi de insecte si cum s...

Plosnitele pot atinge dimensiuni de circa 4-8 mm la varsta adulta (cam cat o samanta de mar), si au corpuri plate, ceea ce le permite sa se strecoare cu usurinta prin spatii minuscule. Dupa ce se hranesc, capata o nuanta maro-rosiatica.

Nu au aripi, dar se deplaseaza cu repeziciune, nu isi construiesc cuiburi, precum albinele sau furnicile, dar le place sa vietuiasca in ,,comunitate".

Plosnitele (numite si plosnite de pat pentru ca acolo prefera sa traiasca) sunt in principal de doua tipuri: C. lectularius si C. hemipterus. Le regasesti in saltele, in cusaturile canapelelor sau fotoliilor, in crapaturile din mobila sau din parchet, sub covoare sau mochete, in ramele de pat, in tablouri sau in spatele lor, in tapet, etc. Mai poarta nunele de insecte de pat, gandaci de pat, paduchi de lemn, paduchi de pat, dar sunt cu toate una si aceeasi specie.

Mai exista inca un tip de plosnite, si anume L. boueti, dar acesta traieste numai in Africa de Vest si America de Sud si, iarta-ne ca ti-o spunem, dar va stramba din nas la ideea de a se hrani cu sangele de om, recurgand la tine ca sursa de hrana numai in ultima instanta. Altfel prefera liliecii.

In general, nu poti discerne singur intre diferitele tipuri de plosnite, ai nevoie de un microscop in acest sens.

Cum au ajuns peste 100 de turisti sa viziteze Romania din greseala. Oaspetii surpriza au fost intampinati cu paine si sare

Semne ca ai fost muscat de plosnite

Nu citi randurile urmatoare daca esti speriat/a de insecte. Plosnitele se hranesc in principal noaptea, perforand pielea cand dormi. Le ia intre 3 si 10 minute ca sa se sature de sange, dupa care se ,,tarasc" inapoi in culcusul lor.

Nu simti nimic atunci cand te musca, chiar daca dormi, pentru ca secreta mai intai un anestezic ca sa diminueze durerea. Nu din amabilitate, ci pentru ca nu doresc sa le reperezi. In general, muscaturile de plosnita devin vizibile in cateva zile, cand poti dezvolta si simptomele corespunzatoare.

Nu sunt teoretic periculoase, estimandu-se ca numai intre 30 si 60% dintre persoane pot avea reactii la muscatura lor. Cand apar simptome, iata ce poti dezvolta:

In general, muscatura de plosnita apare pe acele zone ale corpului expuse in somn, neacoperite de haine, precum fata, mainile, bratele sau gatul. Asa se poate face diferenta dintre aceste intepaturi si cele apartinand altor insecte.

Muscatura de plosnita versus muscatura de purice

Ambele cauzeaza mici eruptii rosii, dar in general cele de purice sunt mai mici. De asemenea, puricele tinde sa se hraneasca din zona inferioara a corpului, de pe suprafetele calde din jurul incheieturilor, de pe glezne si de pe laba piciorului, gambe, subrat sau din interiorul coatelor si genunchilor.

O alta diferenta e ca plosnitele se hranesc cu precadere noaptea, asa ca muscatura se va fi estompat mult pana ce te trezesti.

Totodata, purecii traiesc pe carpete si pe covoare, mai rar pe pat, si pe animalele de companie.

Muscatura de plosnita versus muscatura de tantar

Ambele sunt rosii si pot produce mancarimi sau umflaturi. Cele de plosnita apar de obicei in acelasi loc, grupate, in vreme ce cele de tantar nu respecta un pattern.

La ambele dureaza circa 1-2 saptamani pana sa dispara.

O femeie data disparuta de o saptamana a fost gasita de politisti. Femeia le-a spus ca a stat in padure in tot acest timp

Muscatura de plosnita versus muscatura de paianjen

E cu totul alta ,,mancare de peste". Muscatura de paianjen e mai mare, cel mai adesea singulara, fiindca aceste insecte nu se hranesc prea des. De data aceasta, iti va lua mai mult sa te vindeci si exista un risc mai crescut de infectie.

Trebuie sa retii si ca unii paianjeni sunt veninosi, asa ca ar fi bine sa consulti un medic daca muscatura da semne ca se agraveaza.

Cum se manifesta alergia la plosnite

Se spunea, in trecut, ca plosnitele de pat pot transmite lepra sau o boala infectioasa numita bruceloza, dar sa stii ca nu prea exista dovezi in acest sens. Cel mai probabil, cel mai mare risc cu care te poti confrunta dupa intepatura e alergia.

Infectiile pot aparea cu precadere la copii si la batrani ori la persoanele cu imunitate scazuta sau imobilizate la pat. Un alt pericol pot fi efectele psihice; daca stii ca imparti patul cu plosnitele poti sa dezvolti anxietate, stres sau tulburari de somn.

Foarte rare, alergiile presupun aparitia urticariilor, pot declansa astmul sau pot produce soc anafilactic. Periculoase pot fi si scarpinaturile repetate, ce pot conduce la sau pot agrava situatia unor boli precum foliculita, celulita sau impetigo (infectie de natura bacteriana, cunoscuta popular si sub numele de ,,bube dulci"). Ca sa reduci riscul ca mancarimile sa devina presante, spala imediat muscatura cu apa si sapun.

Cere insa ajutor medical de urgenta daca prezinti urmatoarele simptome:

urticarii extinse;dificultati de respiratie sau respiratie suierata;umflaturi la nivelul gurii sau al buzelor;febra;frisoane;stare de ameteala sau de confuzie.

O femeie data disparuta de o saptamana a fost gasita de politisti. Femeia le-a spus ca a stat in padure in tot acest timp

Tratament impotriva muscaturilor de plosnite

In majoritatea cazurilor, muscatura de plosnita trece de la sine, scrie DivaHair. Poti interveni pentru usurarea simptomelor cu unguente cu steroizi, pentru diminuarea inflamatiei si a mancarimilor, poti opta pentru un antihistaminic contra alergiilor sau pentru un analgezic pentru combaterea durerii.

Exista si remedii naturale pentru muscaturile de plosnita, precum compresele reci, care sa minimizeze disconfortul, sau o pasta din bicarbonat de sodiu si apa aplicata direct pe regiunea inflamata.

Cum previi aparitia plosnitelor

Mai intai, sa descoperim cum apar aceste insecte ce fac parte din categoria daunatorilor domestici. Sa stii ca cel mai adesea sunt ,,imprumutate", ceea ce inseamna ca te ,,capatuiesti" cu ele din concedii sau vizite, acestea refugiindu-se in hainele sau in valiza ta. Pot de asemenea sa provina dintr-o piesa de mobilier second hand sau chiar dintr-una noua, daca a fost gazduita intr-un depozit infestat.

Partea proasta e ca plosnitele se inmultesc rapid, femelele putand depozita sute de oua pe parcursul vietii. Insectele aflate in primele stadii de dezvoltare ,,naparlesc" de circa cinci ori pana la maturitate, si au nevoie de o ,,masa" per fiecare ciclu. In conditii ideale, sunt ,,adulti" intr-o luna si traiesc circa 10 luni - 1 an.

Mai mult, pot sa reziste cateva saptamani fara sa se hraneasca si chiar pot intra in hibernare pentru cateva luni, asa ca nu e o solutie sa pleci intr-o vacanta scurta ca sa le lasi sa moara de foame.

Asadar, cum previi aparitia lor? Iata ce masuri poti aplica!

Curata temeinic orice haine, accesorii sau lenjerie cumparata second hand, folosind cea mai ridicata temperatura si un ciclu intreg de spalare + uscare, daca ai posibilitatea.

Daca ai cumparat piese de mobilier, incearca sa le verifici de crapaturi sau de o eventuala infestare. Poti chema si un specialist pentru aceasta operatie.

Decontamineaza toate posesiunile tale, fie ca sunt bagaje, haine sau articole de toaleta, cand te intorci din vacanta. Perie-le, aspira-le, spala-le la cea mai ridicata temperatura sau foloseste igienizare pe baza de caldura sau de congelare.

O tanara din Ucraina se plange de dezavantajele vietii in Romania. "Nu exista bomboane si dulciuri gustoase"

Cand esti in vacanta, nu tine valiza pe jos, depoziteaz-o la inaltime, eventual pe o piesa de mobilier cat mai simpla si mai solida.

Ar fi indicat sa pastrezi articolele tale in pungi sigilate si vidate atunci cand calatoresti. La fel de util e sa sigilezi si sa pui deoparte itemurile ce nu pot fi spalate si cu care te-ai intors acasa din voiaj, mai ales daca nu le folosesti.

Daca obisnuiesti sa te deplasezi frecvent, sa stii ca exista si dispozitive care incalzesc bagajul ca o temperatura care asigura decontaminarea de diverse insecte.

Si igiena de acasa poate preveni muscaturile de plosnita. Poti acoperi salteaua cu o copertina de plastic, pentru protectie, pe care sa o cercetezi periodic in vederea descoperii eventualelor perforatii. Aspira cu consecventa patul si salteaua si nu uita sa cureti mereu si in spatele mobilelor si in spatiile dintre acestea.

Mentine un ambient cat mai aerisit, indepartand, mai ales de langa pat, orice obiecte sau piese de mobilier ,,in plus". Schimba des lenjeria de pat, de preferinta o data pe saptamana.

Evita sa cumperi saltele la mana a doua.

Intotdeauna e recomandat sa verifici cu atentie daca salteaua de la hotel nu e infestata cu plosnite. Sa stii ca nu e un aspect care tine de igiena, asa ca le poti regasi inclusiv la locatii de cazare cu multe stele.

Cum poti sa-ti dai seama ca ai plosnite acasa

Iata cateva semne ce pot da de gol acesti daunatori:

urme de excremente maro sau negre, de marimea unui punct, pe mobila, lenjerie, saltea;plosnite moarte, parti ale acestora de circa 1mm sau cochiliile naparlite;miros specific, cu tenta dulceaga sau de mucegai;oua micute, de o culoare pala, galbuie, sau albe si ovale;picaturi de sange.

In general, plosnitele traiesc cat mai aproape de locul in care dormi, pentru ca se hranesc noaptea, cu sangele tau. De aceea se intampla adesea ca un dormitor nelocuit din casa sa ramana neinfestat. Dar nu considera ca gata, te poti muta acolo, pentru ca plosnitele calatoresc dupa tine.

15 rase de caini care nu lasa par. Sunt companionii perfecti pentru cei care au alergii si, in plus, te scapa de grija curatarii dupa ei

Comments