Temperatura ideala la care se coace cozonacul, dezvaluita de marii bucatari. Pasii de urmat pentru u...

Ce trebuie sa stii despre temperatura ideala de coacere a cozonacului

Dincolo de ingredientele alese cu grija si tehnica de framantare, temperatura la care coaceti cozonacul este esentiala pentru succesul final al acestui desert. Iata cateva reguli de baza:

- Cozonacul trebuie copt la o temperatura cuprinsa intre 175 si 190 de grade Celsius, timp de aproximativ o ora. Aceasta temperatura moderata permite cozonacului sa creasca uniform si sa se rumeneasca frumos, fara a se arde.

Reteta simpla de cozonac Panettone. Desertul care aduce familia impreuna de sarbatori

- In primele 25 de minute de coacere, este esential sa nu deschideti cuptorul. Aceasta actiune poate perturba procesul de crestere a aluatului si poate afecta textura finala a cozonacului.

- La inceputul coacerii, focul trebuie sa fie mai mic. Caldura excesiva poate forma o crusta prea densa la suprafata aluatului, impiedicand cozonacul sa creasca asa cum trebuie.

Cum sa verificati daca acest desert traditional este copt

Determinarea momentului optim de scoatere a cozonacului din cuptor este o etapa cruciala pentru reusita desertului. Iata cateva modalitati:

1. Spre deosebire de alte prajituri, cozonacul nu trebuie testat cu o scobitoare. Inteparea aluatului poate duce la colapsul acestuia, lasandu-l necopt in interior.

Cu ce sa stropesti cozonacii dupa ce i-ai scos din cuptor! Secretul dezvaluit de chef Catalin Scarlatescu

2. Cand cozonacul este gata, acesta ar trebui sa fie usor si pufoasa la atingere. Daca ridicati tava si simtiti ca este greoaie, cozonacul mai are nevoie de timp suplimentar in cuptor.

3. O alta modalitate de a verifica daca cozonacul este copt este sa observati culoarea si textura suprafetei. Un cozonac bine copt trebuie sa aiba o crusta aurie si rumenita.

Reteta cea mai buna pentru cozonac pufos clasic, cu nuca si cacao

Daca va incumetati sa pregatiti propriul cozonac, iata o reteta delicioasa pe care o puteti incerca:

Ingrediente necesare pentru aluat:

- Zahar - 50 gr.- Drojdie - 30 gr.- Coaja rasa de la o lamaie si o portocala- Ulei - 2 linguri- Sare - jumatate de lingurita- Faina - 600 gr.- Lapte - 250 ml- Unt - 100 gr.- 5 galbenusuri

Ingrediente pentru umplutura:

- Rom - 50 ml- Merisoare - 50 gr.- Nuca - 200 gr.- Zahar - 120 gr.- Cacao - 5 linguri

Cum se prepara

Hidratati drojdia in lapte caldut cu o lingurita de zahar. Apoi, amestecati faina cu sarea, untul topit, coaja de lamaie si portocala. Mixati galbenusurile cu zaharul pana cand acesta se topeste si adaugati peste faina. Adaugati drojdia hidratata si laptele ramas si framantati pana la omogenizare. Adaugati uleiul si continuati sa framantati pana cand aluatul este elastic si neted.

Pentru umplutura, hidratati merisoarele in rom, macinati nucile si amestecati-le cu cacao si zahar.

Intindeti aluatul intr-o foaie mare, ungeti-o cu umplutura de nuca si cacao si rulati aluatul strans. Puneti cozonacul intr-o tava unsa si lasati-l sa creasca timp de aproximativ o ora.

Ungeti cozonacul cu galbenus si lapte inainte de coacere si puneti-l in cuptorul preincalzit la 160?C timp de aproximativ o ora si jumatate.

Incercati aceasta reteta si bucurati-va de un cozonac pufos si delicios, perfect pentru a fi savurat alaturi de cei dragi in orice ocazie speciala!

Sursa text: Click.ro

Comments