Traditia din aceasta zi de sarbatoare importanta - E mare pacat daca faci asta

Traditia din aceasta zi de sarbatoare importanta - E mare pacat daca faci asta

Traditia din aceasta zi de sarbatoare importanta - E mare pacat daca faci asta

Astfel, se crede ca daca ziua de 21 noiembrie va fi innorata, peste an vor fi epidemii, iar daca va ninge, atunci va fi o iarna lunga si foarte grea.

De Intrarea Maicii Domnului in biserica toti cei care sunt certati trebuie sa se impace, cerandu-si iertare unii de la altii, pentru ca Postul Craciunului sa le fie de folos.

S-a pastrat si acum obiceiul ca in aceasta zi sa se faca apa de leac punand vase pline in dreptul sfintelor icoane, impreuna cu o lumanare aprinsa. Potrivit traditiei populare, de Ovidenie, femeile trebuie sa umple un vas cu apa, pentru privegheat, iar de el sa se lipeasca o lumanare alba aprinsa. In jurul acestu vas, toti cei din familie trebuie sa faca o suta de matanii la miezul noptii si alte o suta de matanii in zorii zilei. Aceasta "apa privigheata" era considerata a fi "de mare ajutor", atat pentru sanatatea trupului, cat si pentru protectie impotriva rautatii omenesti.

Tot in traditia populara, Ovidenia ar fi ziua in care incepe iarna, iar taranii spun ca in noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacara albastra, iar cerurile se deschid si, precum in ziua de Craciun, animalele pot grai cu glas omenesc.

Cum este o sarbatoare a luminii, "ce sparge intunericul iernii si al mortii", exista traditia de a petrece aceasta noapte cu lumina si cu focuri aprinse, cercetand cerul cu luare-aminte pentru a afla din semnele vremii si ale rodului anului ce urmeaza, dar "frumusetile cerului sunt vazute numai de cei buni la Dumnezeu".

In ajunul Ovideniei, ferestrele, usile si locurile de culcare se ungeau cu usturoi, ca sa nu se lipeasca farmecele de casa. Multi credeau ca, in aceasta noapte, incep si fermecatoarele sa vrajeasca.

Rugaciune de Intrarea Maicii Domnului in bisericaPotrivit datinilor si calendarului ortodox, de aceasta sarbatoare se rosteste urmatoarea rugaciune:

,,O, Preacurata Maica a Domnului, a puterilor de sus, imparateasa cerului si a pamantului, atotputernica aparatoare si tarie a noastra, primeste aceasta cantare de lauda si de multumire de la noi, nevrednicii robii tai. Inalta rugaciunile noastre la tronul lui Dumnezeu si Fiul tau, ca sa fie milostiv nedreptatilor noastre. Sa adauge harul Sau tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tau si cu credinta si cu dragoste se inchina facatoarei de minuni icoanei tale. Ca nu suntem vrednici sa fim miluiti de Dansul si pentru aceasta nazuim la tine, ca esti acoperitoarea noastra si grabnica ajutatoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugam tie; ocroteste-ne pe noi cu atotputernicul tau Acoperamant si cere de la Dumnezeu Fiul tau sa dea pastoritilor nostri sfintenie, ca sa privegheze si sa ocarmuiasca sufletele noastre; ocarmuitorilor de orase, intelepciune si putere; judecatorilor, dreptate si necautare la fata; invatatorilor, minte si smerita intelepciune; asupritilor, rabdare; asupritorilor, frica de Dumnezeu; celor mahniti, rabdare si bucurie duhovniceasca; neinfranatilor, infranare; si noua, tuturor, duhul intelepciunii si al cucerniciei, duhul milostivirii si al blandetii, duhul curatiei si al dreptatii. Asa, Doamna preasfanta, milostiveste-te asupra noastra si asupra neputinciosului tau popor.

Pe cei rataciti povatuieste-i pe calea cea buna, pe cei batrani ii sprijineste, pe prunci ii pazeste si pe noi, pe toti, ne apara si ne ocroteste cu milostivirea ta. Pe toti, scoate-ne din adancul pacatului si ne lumineaza ochii inimii noastre spre cautarea mantuirii. Milostiva fii noua aici, in aceasta viata, iar la infricosatoarea judecata sa te rogi pentru noi catre Fiul tau si Dumnezeul nostru. Ca tu, Doamna, esti slava celor ceresti si nadejdea pamantenilor. Tu esti, dupa Dumnezeu, nadejdea si aparatoarea noastra, a tuturor celor ce ne rugam tie cu credinta. Deci ne rugam tie, Atotputernica ajutatoarea noastra, si tie ne predam pe noi insine, unul pe altul si toata viata noastra, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Imparateasa mea cea preabuna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor, bucuria celor mahniti si acoperitoarea celor necajiti, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajuta-mi ca unui neputincios, hraneste-ma ca pe un strain; necazul meu il stii, deci dezleaga-l precum voiesti, ca n-am alt ajutor afara de tine, nici alta mangaiere buna, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi, in vecii vecilor. Amin.

Preacurata Doamna Stapana, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, care poti face tot binele, primeste aceste cinstite daruri, care se cuvin numai tie, de la noi nevrednicii robii tai, Ceea ce esti aleasa din toate neamurile si te-ai aratat mai inalta decat toate fapturile ceresti si pamantesti. Caci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor si prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu si ne-am invrednicit de Sfantul Trup si de Preacuratul Lui Sange. Pentru aceasta fericita esti in neamurile neamurilor, ceea ce esti de Dumnezeu fericita, mai luminata decat heruvimii si mai cinstita decat serafimii.

Si acum, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, intru tot laudata, nu inceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tai, ca sa ne izbavim de sfatul celui inselator si de toata primejdia, si sa fim paziti nevatamati de toata lovirea cea inveninata a diavolului; ci pana in sfarsit cu rugaciunile tale pazeste-ne pe noi neosanditi. Ca prin paza si cu ajutorul tau fiind mantuiti, slava, lauda, multumita si inchinaciune, pentru toate sa inaltam, Unuia in Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin".

Comments