Ucraina cere la Haga demolarea Podului Crimeei: ,,Un obstacol ilegal in calea navigatiei". Raspunsul Rusiei

Ucraina cere la Haga demolarea Podului Crimeei: ,,Un obstacol ilegal in calea navigatiei". Raspunsul Rusiei

Ucraina cere la Haga demolarea Podului Crimeei: ,,Un obstacol ilegal in calea navigatiei". Raspunsul...


Ucraina si Rusia s-au infruntat luni la cea mai veche Curte de Arbitraj din lume in vechiul contencios cu privire la accesul in Marea Azov, situata la est de Peninsula Crimeea, anexata de Moscova in martie 2014, relateaza AFP, potrivit news.ro.


Kievul a acuzat Moscova la Curtea Permanenta de Arbitraj (CPA) de la Haga, in septembrie 2016, de faptul ca-i ingradeste in mod deliberat accesul la Marea Azov.


Avocatul partii ucrainene, Anton Korinevici, a acuzat luni Rusia de faptul ca nu respecta dreptul international. ,,Rusia nu este libera sa rescrie legile maritime", a denuntat el.


Avocatul ucrainean a acuzat faptul ca podul de peste Stramtoarea Kerci, construit de Moscova pentru a lega peninsula anexata de teritoriul continental, si controale excesive efectuate de rusi impiedica navigatia internationala.


,,Rusia considera de-acum Stramtoarea Kerci, Marea Azov si poate chiar anumite parti ale Marii Negre drept apele sale teritoriale", a denuntat Anton Korinevici in fata completului. ,,Rusia vrea ca aceste ape sa fie considerate ca facand parte din imperiul sau in secolul XXI", a adaugat el.


Prin urmare, Kievul cere ,,demolarea" podului construit de Rusia, coniderandu-l ,,un obstacol ilegal in calea navigatiei".


Avocatul lui Putin: un caz ,,fara speranta"


Avocatul Rusiei, Ghenadi Kuzmin, a respins cazul Ucrainei si l-a descris ,,complet fara fundament si fara speranta".


Dupa anexarea Crimeei, in 2014, marile care fac obiectul contenciosului sunt considerate drept ape interioare ale Rusiei si nu li se aplica legile internationale ale navigatiei, sustine Kuzmin.


Avocatul rus a declarat ca Podul Crimeei a fost construit cu scopul de a relaxa ceea ce a prezent el drept un ,,blocaj" ucrainean si a negat ca impiedica navigatia. ,,Revendicarile Ucrainei nu tin de competenta dumneavoastra si trebuie sa fie respinse in intregime", a cerut el in fata completului CPA.


Ucraina a cerut CPA sa dispuna ca Rusia sa-si ,,inceteze actiunile internationale ilegale in apele respective". Rusia a formulat o obiectie in 2019, sustinand ca CPA nu este competenta in suveranitatea Crimeei. In 2020, CPA a cerut Ucrainei sa depuna un nou dosar. Audierile urmeaza sa se desfasoare pana la 5 octombrie.


Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga, o jurisdictie infiintata in 1899, are adesea nevoie de luni sau ani sa pronunte o hotarare, noteaza AFP.


Comments