Un afacerist roman condamnat in tara si fugit in Baleare angaja romani si ii platea cu maximum 250 d...


Politia Nationala din Manacor, al treilea oras ca marime de pe insula Mallorca, din Baleare, a arestat un om de afaceri care platea salarii de un euro pe ora lucratorilor sai. Suspectul, un roman care se afla sub un mandat international de arestare, i-a pacalit pe mai multi compatrioti sa vina la munca in Mallorca, scrie cotidianul Diario de Mallorca.


Odata muncitorii ajunsi pe insula, angajatorul roman nu a respectat conditiile convenite si a platit salarii care nu ajungeau la 250 de euro pe luna, in conditiile in care lucratorii lui munceau pana la 50 de ore pe saptamana. Acum, romanul este acuzat de o infractiune impotriva drepturilor lucratorilor.


Ancheta a durat sase luni, potrivit Politiei Nationale, si a culminat la inceputul lunii cu arestarea acuzatului, la Santa Ponca, in Calvia. Suspectul a recrutat persoane specializate in sectorul constructiilor din Romania si le-a promis conditii bune de munca, precum si obtinerea unui permis de sedere, salarii foarte bune si sprijin financiar.


Romanul le-a dat viitorilor angajati instructiuni despre cum sa vina in Mallorca in calitate de turisti, ce documente ar trebui sa aduca si ce ar trebui sa spuna, pentru a putea trece granita. Cand au ajuns in Manacor, i-a dus sa lucreze la constructia si renovarea hotelurilor. Conditiile reale au fost foarte diferite de cele promise. Programul de lucru a depasit 50 de ore pe saptamana, iar salariul lunar nu a ajuns la 250 de euro pe luna. Unele dintre victime abia daca primeau 50 de euro pe luna.


Anchetatorii au fost surprinsi de faptul ca acuzatul i-a folosit pe acesti lucratori, aflati in situatie ilegala, pentru a participa la demonstratii in fata unui hotel din zona, pentru a cere niste plati de la proprietar, cu promisiunea ca daca vor participa la aceste proteste, le va plati salariile. Pentru a face acest lucru, le-a pus la dispozitie tricouri si bannere si a contactat mass-media, pentru a da impact cererilor lor.


Pana in prezent, Politia a localizat sase victime ale acestui om de afaceri, care se afla in Spania fara resurse, deoarece trebuiau sa acopere cheltuielile de calatorie si de trai din banii primiti de la angajator. De asemenea, le lipseste permisul de sedere, ceea ce ii impiedica sa isi gaseasca ceva de lucru.


Suspectul, care a fost arestat in data de 7 noiembrie, a fost pus la dispozitia Curtii Nationale, intrucat pe numele lui exista o cerere de extradare din Romania, unde trebuie sa execute o pedeapsa cu inchisoarea. Judecatorul a dispus deocamdata incarcerarea sa in penitenciarul Palma.


Comments