Un petrolier care are legaturi cu Israelul a fost capturat in largul coastelor Yemenului. La bordul...


Atacatori inarmati au capturat un petrolier care are legaturi cu Israelul in largul coastei Aden, din Yemen, afirma administratorii navei si o firma privata de intelligence, relateaza The Associated Press, potrivit The Times of Israel.


Desi nicio grupare nu a revendicat pana acum responsabilitatea pentru capturarea navei, acest lucru vine in contextul in care cel putin alte doua atacuri maritime din ultimele zile au fost legate de razboiul dintre Israel si Hamas, in special de rebelii houthi sustinuti de Iran.


Atacatorii au capturat ,,Central Park", petrolier gestionat de Zodiac Maritime, in Golful Aden, spun compania si firma privata de intelligence Ambrey.


Zodiac Maritime a catalogat atacul drept "un incident suspect de piraterie".


,,Prioritatea noastra este siguranta celor 22 de membri ai echipajului de la bord", afirma Zodiac, intr-un comunicat.


,,Nava cu pavilion turcesc are un echipaj multinational alcatuit din cetateni rusi, vietnamezi, bulgari, indieni, georgieni si filipinezi. Nava transporta o incarcatura completa de acid fosforic", precizeaza compania Zodiac Maritime.


Zodiac mai spune ca nava este detinuta de Clumvez Shipping Inc., desi alte documente fac legatura directa cu Zodiac ca proprietar.


Zodiac Maritime, cu sediul la Londra, face parte din grupul Zodiac al miliardarului israelian Eyal Ofer.


In registrele corporative britanice figureaza doi barbati cu numele de familie Ofer ca actual si fost director al Clumvez Shipping.


Duminica trecuta, nava cargo ,,Galaxy Leader", sub pavionion Bahamas, care naviga in Marea Rosie, a fost capturata de catre militiile Houthi si dusa langa coasta statului Yemen. Nava este detinuta de britanici si era operata de japonezi. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a transmis ca ,,printre membrii echipajului s-ar afla si un cetatean roman". Ulterior, gruparea rebelilor Houthi din Yemen a publicat luni, 20 noiembrie, imagini video despre care spun ca ii arata pe luptatorii sai inarmati cum coboara dintr-un elicopter si ii iau ostatici pe oamenii aflati la bordul navei cargo ,,Galaxy Leader".


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul dintre Israel si Hamas


Comments