Ursula von der Leyen candideaza pentru inca un mandat la conducerea Comisiei Europene

Ursula von der Leyen candideaza pentru inca un mandat la conducerea Comisiei Europene

Ursula von der Leyen candideaza pentru inca un mandat la conducerea Comisiei Europene

"In conducerea federala am propus-o in unanimitate pe Ursula von der Leyen drept 'Spitzenkandidatin'"(candidata cap de lista), inaintea Congresului Partidului Popular European (PPE) care va avea loc pe 6 si 7 martie la Bucuresti, a declarat presedintele CDU, Friedrich Merz, la o conferinta de presa dupa o intalnire a conducerii partidului.

"Iau astazi o decizie constienta si cugetata: doresc sa ma prezint pentru un nou mandat" de presedinta a Comisiei Europene in urma alegerilor europarlamentare din luna iunie, a confirmat Ursula von der Leyen la conferinta de presa.

"Trebuie sa continuam sa ne aparam impotriva celor care ne divizeaza in interior si in exterior, trebuie sa ne consolidam (...), este obiectivul pe care mi l-am stabilit", a mai spus ea.

Ea urmeaza astfel cel mai probabil sa fie desemnata la Congresul PPE candidata popularilor europeni pentru presedintia Comisiei Europene. Conform practicii, candidatul grupului politic din Parlamentul European care obtine cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare are prima sansa de a deveni presedinte al Comisiei Europene. Cum sondajele situeaza PPE pe primul loc, Ursula von der Leyen este bine plasata pentru a obtine inca un mandat.

Ea s-ar putea lovi insa de obstacole in confirmarea la votul din Parlamentul European. Sondajele efectuate in statele UE arata ca o alianta in Parlamentul European intre grupurile politice progresiste (popularii, socialistii, Verzii si Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificila in urma cresterii popularitatii partidelor conservatoare si de extrema dreapta, dar totusi acestea din urma nu vor putea impiedica formarea unei majoritati a celor dintai.

Ursula von der Leyen ar putea avea insa dificultati in Parlamentul European si in obtinerea voturilor grupurilor de dreapta, sceptice fata de agenda ecologista cuprinsa in Pactul Verde al UE pe care ea l-a sustinut intens in actualul mandat.

Aflata in relatii apropiate cu administratia presedintelui democrat al SUA, Joe Biden, Ursula von der Leyen se teme, la fel ca alti politicieni europeni, de o posibila revenire a republicanului Donald Trump la Casa Alba. Prin urmare, un alt obiectiv pe care ea si l-a fixat pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene este consolidarea apararii europene, in primul rand sporirea productiei militare, atat pentru nevoile UE cat si pentru a ajuta in continuare Ucraina in razboiul cu Rusia, dorind sa creeze si un post de comisar pentru aparare in viitorul executiv comunitar.

Comments