Vremea se raceste brusc si accentuat: ministrul Mediului anunta MASURI de URGENTA pentru populatie....

"Inainte de sedinta de Guvern, am avut o discutie ampla cu colegii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), Administratia Nationala Apele Romane (ANAR), precum si de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA). Am primit ultimele informatii legate de situatia hidrometeorologica actuala din tara, in contextul influentei ciclonului Ashley, care va afecta Romania in urmatoarele zile", a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, la finalul sedintei de Guvern de miercuri.

In ultimele zile s-au emis avertizari privind cresterea precipitatiilor si intensificarea fenomenelor hidrologice. Intre 30 septembrie si 3 octombrie, vom resimti efectele activitatii ciclonice in special in sudul si centrul teritoriului, Carpatii Meridionali si de Curbura, cu posibile efecte si in zona de sud-est a tarii, transmite ministrul Mediului.

Mai exact in Oltenia si Muntenia, cantitatile de precipitatii vor atinge valori cumulate de 80-100 l/mp, ceea ce poate genera cresteri semnificative ale debitelor raurilor din aceste regiuni. Debitele maxime pe Dunare, la intrarea in tara, se vor situa la valori cuprinse intre 7700 si 8000 mc/s, ca urmare a propagarii viiturii din bazinul superior al Dunarii si a precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele zile. Pe sectorul romanesc al Dunarii, ca urmare a precipitatiilor insemnate cantitativ, se pot inregistra viituri importante in bazinele hidrografice Jiu, Olt si Arges-Vedea.

Ministrul Fechet a dispus pregatirea echipelor si materialelor necesare pentru interventie in bazinele afectate.

"S-au mobilizat resurse pentru a interveni prompt, in special in zonele vulnerabile. As vrea sa subliniez cateva actiuni deja demarate: S-a dispus inchiderea cu panouri a bresei de pe digul raului Olt, pe malul drept, in amonte de localitatea Islaz. Se continua lucrarile de consolidare cu saci de 1-2 tone si fascine la eroziunile digurilor in localitatile Ciocanesti si Borcea, precum si in zona Stelnica-Bordusani, pentru a preveni eventualele pagube cauzate de viituri. Aceste masuri sunt esentiale pentru a proteja locuitorii si infrastructura din zonele cu risc ridicat de inundatii", a precizat liberalul.

Acesta insista asupra faptului ca situatia hidrometeorologica va fi actualizata zilnic, si roaga cetatenii sa fie vigilenti si sa respecte recomandarile autoritatilor: "Reamintesc ca aceste fenomene sunt dinamice si depind de o serie de factori naturali care pot evolua rapid, astfel ca informarile si avertizarile vor fi actualizate in permanenta. Suntem pregatiti pentru a face fata acestei situatii si, in colaborare cu toate autoritatile implicate, vom depune toate eforturile necesare pentru a proteja comunitatile si mediul inconjurator de efectele acestui ciclon."

Comments