Xi Jinping a facut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din s...


China a facut cea mai mare restructurare a armatei sale din ultimii 10 ani, iar noua divizie concentrata pe tehnologie va ajuta armata chineza ,,sa lupte si sa castige in razboiul modern", potrivit presedintelui Xi Jinping, transmite CNN, intr-o analiza.


Intr-o miscare-surpriza de saptamana trecuta, liderul chinez Xi Jinping a desfiintat Forta de Sprijin Strategic (SSF), o ramura militara pe care a creat-o in 2015 pentru a integra capacitatile de razboi spatial, cibernetic, electronic si psihologic ale Armatei Populare de Eliberare (APL), ca parte a unei ample revizuiri a fortelor armate, arata CNN.


In locul SSF, Xi a inaugurat Forta de Sprijin Informational, despre care a spus ca este ,,un nou brat strategic al APL si o baza esentiala a dezvoltarii si aplicarii coordonate a sistemului informational al retelei".


Noua forta va juca un rol important pentru a ajuta armata chineza ,,sa lupte si sa castige in razboiul modern", a declarat Xi in cadrul unei ceremonii.


La o conferinta de presa din aceeasi zi, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii din China a precizat ca SSF a fost impartita in trei unitati:


Forta de sprijin informational
Forta Aerospatiala
Forta Ciberspatiala

Acesta vor raspunde direct in fata Comisiei Militare Centrale, organismul aflat la varful lantului de comanda militar condus de Xi.


In cadrul noii structuri, APL este format acum din patru servicii - armata, marina, forta aeriana si forta de rachete - plus patru divizii: cele trei unitati desprinse din SSF si Forta Comuna de Sprijin Logistic, potrivit purtatorului de cuvant al ministerului, Wu Qian.


Efectele reorganizarii


Expertii din armata chineza spun ca reorganizarea sporeste controlul direct al lui Xi asupra capacitatilor strategice ale APL si subliniaza ambitiile Chinei de a stapani mai bine inteligenta artificiala si alte noi tehnologii pentru a se pregati pentru ceea ce numesc a fi ,,razboiul inteligent" al viitorului, scrie CNN.


Restructurarea vine dupa o epurarea ampla desfasurata anul trecut in randul APL din cauza coruptiei. Xi a indepartat generali puternici si a zdruncinat forta de rachete, o ramura de elita care supravegheaza arsenalul de rachete nucleare si balistice al Chinei, arsenal aflat in plina expansiune.


Forta de Sprijin Informational va fi condusa de generali de top din fosta SSF.


Observatorii care urmaresc de mult timp actiunile APL sustin ca cea mai recenta reorganizare este putin probabil sa fie rezultatul recentelor epurari pe motive de coruptie, ci mai degraba o reflectare a faptului ca SSF nu era un format organizational ideal pentru armata chineza.


Joel Wuthnow, cercetator senior la Universitatea Nationala de Aparare, finantata de Pentagon, spune ca fosta divizie ,,a redus vizibilitatea lui Xi asupra functiilor importante si nu a imbunatatit cu adevarat coordonarea intre fortele de aparare spatiala, cibernetica si de retea".


,,Cred ca noua structura ii va oferi lui Xi o mai buna vizibilitate asupra a ceea ce se intampla in spatiu, in spatiul cibernetic si in gestionarea retelelor. Aceste functii vor fi acum supravegheate la nivelul sau si nu prin intermediul Fortei de Sprijin Strategic, care a servit ca intermediar", a declarat Wuthnow.


Balonul-spion de care liderul chinez nu stia


Lipsa unei astfel de vizibilitati ar putea avea riscuri ridicate, mai ales in perioadele de tensiune crescuta si de neincredere profunda intre Beijing si Washington.


Anul trecut, SUA au doborat un balon de supraveghere chinez dupa ce acesta a traversat teritoriul Statelor Unite. Incidentul a provocat o noua criza intre cele doua puteri si a aruncat relatiile bilaterale intr-un inghet profund timp de luni de zile.


Desi oficialii serviciilor de informatii americane au declarat ca balonul facea parte dintr-un amplu program de supraveghere condus de armata chineza, este posibil ca Xi sa nu fi fost la curent cu misiunea.


Presedintele american Joe Biden a declarat in iunie anul trecut ca liderul chinez nu stia despre balon si a fost ,,foarte jenat" cand acesta a fost doborat.


James Char, cercetator la Scoala de Studii Internationale S. Rajaratnam din Singapore, a declarat ca implementarea unei recunoasteri strategice in timpul incidentului cu balonul spion ar fi fost de competenta Departamentului de Sisteme Aerospatiale al SSF. ,,Acesta a fost unul dintre rolurile si responsabilitatile PLASSF", a spus el. Nu este clar daca incidentul cu balonul a contribuit la decizia lui Xi de a desfiinta SSF.


Wuthnow, de la Universitatea Nationala de Aparare, a declarat ca Forta de Sprijin Informational nou creata va prelua probabil comunicatiile si apararea retelelor pentru APL.


,,Indreptarea acestor lucruri este de o importanta uriasa pentru APL in orice conflict viitor, iar chinezii au acordat o atentie deosebita acestor functii si probabil ca au tras lectii pentru propria lor organizare din razboiul din Ucraina", a spus el, referindu-se la invazia Rusiei in Ucraina. ,,Este logic ca presedintele (Comisiei Militare Centrale) sa vrea sa joace un rol mai direct in acest domeniu", a continuat acesta.


Cum vede China ,,razboiul inteligent"


Cea mai recenta remaniere este probabil rezultatul unei revizuiri in curs a modului in care armata poate indeplini mai bine obiectivele strategice ale Partidului Comunist Chinez, spune Char.


,,Presupun ca reorganizarea reflecta mai bine importanta pe care APL a acordat-o accelerarii dezvoltarii razboiului inteligent" adusa de o noua runda de progrese tehnologice si industriale, a spus el.


Conceptul de ,,razboi inteligent" a atras atentia intr-o carte alba a apararii chineze din 2019, care a evidentiat aplicarea militara a tehnologiilor de ultima generatie, cum ar fi inteligenta artificiala, informatiile cuantice, big data si cloud computing.


,,Peisajul competitiei militare internationale trece prin schimbari istorice. Tehnologiile militare noi si de inalta tehnologie, avand ca nucleu tehnologia informatiei, avanseaza pe zi ce trece si exista o tendinta predominanta de a dezvolta armament si echipamente de precizie cu raza lunga de actiune, inteligente, invizibile sau fara pilot", se arata in cartea alba.


,,Razboiul isi accelereaza evolutia formei sale spre un razboi informational, iar razboiul inteligent este la orizont", se mai arata in cartea alba.


Crearea Fortei de Sprijin Informational ca o noua ramura aflata in subordinea directa a Comisiei Militare Centrale subliniaza, de asemenea, importanta dominatiei informationale in razboiul modern.


Purtatorul de cuvant oficial al armatei chineze a descris, intr-un comentariu din PLA Daily, tehnologia informatiei de retea ca fiind "cea mai mare variabila" in imbunatatirea capacitatii de lupta.


,,Razboaiele moderne sunt competitii intre sisteme si structuri, in care controlul asupra informatiilor echivaleaza cu controlul asupra initiativei in razboi", scrie in articol.


Accentul pus pe dominatia informationala si pe ,,razboiul inteligent" are, de asemenea, implicatii semnificative pentru orice potential conflict viitor in stramtoarea Taiwan.


Partidul Comunist Chinez considera Taiwanul ca facand parte din teritoriul sau, desi nu l-a controlat niciodata, si a promis sa preia controlul asupra insulei - cu forta, daca este necesar.


Char a declarat ca, in cazul unui conflict in Taiwan, Forta de Sprijin Informational ,,ar prelua probabil rolul de varf de lance in sustinerea incercarilor APL de a domina spatiul informational inainte ca adversarii Beijingului sa poata face acest lucru".


Foto: Hepta


Comments