Zelenski: Ucraina are nevoie de mai multa aparare antiaeriana pentru a-si proteja exporturile de cer...


Ucraina are nevoie de mai multa aparare antiaeriana pentru a-si proteja rutele pentru exportul de cereale, precum si regiunile de la granita cu Rusia, a declarat sambata, 25 noiembrie, presedintele Volodimir Zelenski, care a vorbit la Kiev in cadrul unui summit international privind securitatea alimentara, informeaza Reuters.


,,Exista un deficit de aparare antiaeriana - acesta nu este un secret", a spus Zelenski la summitul ,,Grain from Ukraine" (,,Cereale din Ucraina"), la care au participat inalti oficiali din tari europene, printre care presedintele elvetian Alain Berset si premierul lituanian Ingrida Simonyte.


Zelenski a luat cuvantul dupa ce Rusia a atacat Ucraina cu 75 de drone in timpul noptii de vineri spre sambata, acesta fiind cel mai mare atac cu drone din timpul razboiului. Conferinta de presa comuna a celor trei lideri a fost intrerupta de o alta sirena de raid aerian.


Zelenski a precizat ca Ucraina va fi aprovizionata de partenerii sai straini cu nave care sa insoteasca convoaiele de cargoboturi din porturile ucrainene, pentru a garanta securitatea acestora.


,,Am incheiat acorduri cu mai multe tari privind insotirea puternica a convoaielor de catre ucraineni, dar folosind echipamente (straine)", a spus el.


Conform presedintelui ucrainean, Kievul spera sa rezolve deficitul de aparare antiaeriana prin noi livrari de la partenerii internationali si prin cresterea propriei capacitati de productie, aspect in privinta caruia a spus ca s-au inregistrat progrese.


,,Incepand de astazi, nu pot spune in detaliu ce producem si unde, dar exista progrese", a spus liderul ucrainean.


Ucraina, un exportator major de cereale, a exportat cereale prin coridoarele sale de la Marea Neagra, dupa ce Moscova s-a retras in iulie din acordul negociat de ONU si Turcia care permitea navelor de cereale sa treaca prin blocada impusa de fortele ruse.


Actualele coridoare de export de cereale din Marea Neagra ale Ucrainei pornesc toate din porturile din regiunea sudica ucraineana Odesa.


,,Exista anumite sisteme de aparare antiaeriana... le cerem", a declarat Zelenski. ,,Am primit deja un raspuns cand vor incepe aceste sisteme sa apere acea regiune. Pentru ca acolo, atat coridorul, cat si oamenii sunt importanti", a precizat presedintele ucrainean.


Intrebat despre protestele camionagiilor polonezi si slovaci, care au blocat in ultimele zile o mare parte din aprovizionarea Ucrainei cu marfuri transportate pe cai rutiere, Zelenski a pus problema pe seama politicii interne a acestor tari.


,,Cred ca exista dificultati la granita in primul rand din cauza anumitor masuri politice luate de vecinii nostri", a declarat el, intr-o conferinta de presa dupa summit.


Zelenski a mentionat ca este increzator ca problema va fi rezolvata daca vecinilor Ucrainei li se va acorda ,,putin timp" pentru a rezolva disputa.


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul dintre Ucraina si Rusia


Comments