Catalin Predoiu, in ofensiva anti drog: Zeci de grupuri de crima organizata care fac trafic de drogu...

"Eu am spus ca lupta cu drogurile trebuie sa fie principala prioritate. Daca plecam de aici pe jos pana la Parlament, in orice directie in Bucuresti, in mai putin de un kilometru dam peste o scoala, intram si vom gasi droguri. E inadmisibil. De acolo am plecat anul trecut. De asta am multiplicat fortele, am alocat zeci de milioane de euro pentru lupta antidrog si vom continua", a declarat Catalin Predoiu intr-un interviu acordat miercuri seara.

Acesta a afirmat ca Romania este o tara de consum si de tranzit pentru droguri, fenomen mult mai putin prezent decat in alte tari, dar care trebuie stapanit pentru a nu ajunge in situatia acelor state. "E un aflux de droguri prin porturile vest-europene si prin retele care opereaza acolo. O sa va dau doar doua exemple. Anul trecut, intr-o tara europeana prestigioasa, vest-europeana, au avut loc 600 de explozii asociate traficului de droguri, 600 intr-o alta tara la fel de prestigioasa, europeana. Au avut loc 55 de crime in relatie cu traficul de droguri. Nu vreau sa zic ca la noi e mai bine, dar trebuie sa avem o vedere regionala asupra fenomenului, sa avem o situatie si sa intelegem ca pana nu facem cativa ani la rand aceste eforturi nu putem inversa un fenomen care s-a acumulat treptat in ultimii 10-15 ani si care a fost lasat oarecum neobservat sau neabordat suficient de energic", a adaugat liberalul.

Acesta a precizat ca structurile din subordinea sa a derulat sute de operatiuni in ultimele 12 luni, in urma carora zeci de grupuri de crima organizata care fac trafic de droguri au fost destructurate si exista saptamanal capturi serioase de droguri de risc si mare risc

Predoiu este convins ca va duce o lupta care va lua ani de zile si tocmai de aceea cere efort conjugat al tuturor celor responsabili: "E o lupta de durata, care va dura ani de zile, in care Politia Romana s-a angajat. Vom continua, dar e nevoie de un efort larg, de vointa politica, societala, de cooperare cu toata lumea. Daca vrem sa luam in serios aceasta problema toti trebuie sa luptam impotriva acestei nenorociri."

Ministrul a vorbit despre bilantul MAI prezentat in sedinta operativa, in care s-au evaluat date statistice din primele 7 luni, inclusiv infractionalitate. Sunt 322.000 de infractiuni produse de la inceputul anului, din care sub 1% sunt crime brutale de genul triplei tragedii recente din Bucuresti, fenomen in scadere, asadar. Din cele 322.000 de fapte penale, 32.000 au fost infractiuni stradale, 20% descoperite in flagrant, infractiunile de furt in scadere cu 5%, violenta domestica 10,6 % din infractiunile sesizate.

In legatura cu resursa umana din MAI, acesta recunoaste ca "ne-am organizat si cu deficit de 35% personal, dar facem fata, e o actiune peste media euorpeana. Sunt mii de actiuni si interventii. 870.000 interventii la 112, in urma carora peste 4.000 de vieti au fost salvate, in interventiile pe siguranta rutiera au fost peste 22.000 carnete retrase pentru consum alcool. De asemenea, am avut 4.000 de actiuni la festivaluri si adunari, toate s-au desfasurat fara incidente."

Crima din Bucuresti: Gemenii acuzati de omor dau vina unul pe altul. Anchetatorii verifica atent toate detaliile

Predoiu, despre aderarea deplina la Schengen: Noi ne-am facut treaba pe migratia ilegala, toata lumea recunoaste acest lucru

Despre aderarea deplina la Schengen anul acesta, Catalin Predoiu afirma ca ,,sunt sanse, pentru ca am facut un pas important anul trecut si acum suntem membru Schengen, e adevarat, nu cu toate frontierele, ori istoria Schengen arata ca, odata intrat in spatiul Schengen cu una sau doua dintre frontiere, niciodata un stat nu a fost amanat foarte mult. Nu e Romania singura tara, inclusiv Austria a intrat etapizat."

Acesta a explicat faptul ca dosarul Schengen are doua etaje foarte bine definite, un etaj tehnic, de care se ocupa Ministerului Afacerilor Interne, exclusiv combaterea migratiei ilegale. Iar aici ministrul consider ca Romania si-a facut treaba si pe aceste eforturi am construit succesul de anul trecut. Romania a scazut migratia ilegala cu 79% pe sensul de intrare, 80% pe sensul de iesire. Toata lumea recunoaste, Eurobarometru recunoaste ca Romania este una dintre cele mai sigure tari din Europa in privinta combaterii migratiei ilegale, afirma Predoiu. "Cel de-al doilea etaj este partea politico-diplomatica, in care este in primul rand implicat Ministerul Afacerilor Interne, prin contactele pe care le are, dar sunt implicate si alte institutii, Ministerul de Externe, guvernele prin sefii de guverne", a precizat ministrul PNL.

Acesta aminteste ca decizia va fi una politica, in care va conta foarte mult pozitia unor guverne la nivel de ministry si ca va fi foarte important sa ne miscam repede pe toate palierele pentru a fructifica munca pe care MAI o face saptamanal, in dialog permanent cu ministerele din Europa, inclusiv Austria: "Trebuie sa jucam foarte atent, foarte rapid si pe toate fronturile."

Rafila se spala pe maini dupa esecul anchetei interne de la spitalul Sf. Pantelimon: ,,Nu am de ce sa imi dau demisia"

Comments