Cum faci cea mai delicioasa ciolomada ungureasca. Ai nevoie doar de cateva ingrediente

Cum faci cea mai delicioasa ciolomada ungureasca. Ai nevoie doar de cateva ingrediente

Cum faci cea mai delicioasa ciolomada ungureasca. Ai nevoie doar de cateva ingrediente

Chiar daca este originara din Ungaria, ciolomada este considerata o mancare traditionala atat in Banat, cat si in anumite regiuni din Transilvania.

Afla cum se prepara aceasta reteta inedita. Ca principiu general, tineti cont ca nimic nu se arunca, totul se valorifica.

Ceapa si morcovii se curata de coaja, iar ardeii se curata de cotor. Legumele folosite includ varza alba, castraveti, ardei rosii si galbeni, morcovi, gogonele, ceapa alba si rosie. Acestea sunt condimentate cu boabe de mustar, chimen, piper boabe si piper proaspat macinat.

In plus, se adauga sare neiodata, speciala pentru muraturi, zahar si otet simplu de masa cu o concentratie de 9%.

Legumele pregatite si condimentate, ele se amesteca bine intr-un bol mare impreuna cu condimentele, sarea, zaharul si otetul. Amestecul se lasa la odihnit pe masa timp de 1-2 ore pentru a permite omogenizarea gusturilor. In acest timp, legumele se vor inmuia usor si vor incepe sa lase zeama.

Dupa ce gusturile s-au combinat, legumele se asaza cu grija in borcane sterilizate in prealabil, impreuna cu cate doua fasii de hrean pentru fiecare borcan. Fasiile de hrean sunt esentiale pentru a mentine legumele crocante pe termen lung.

Mod de preparare

Dupa ce borcanele sunt umplute cu legume, se toarna deasupra un amestec de apa rece si otet simplu, in proportie de 1:1. Pentru aceasta reteta, se folosesc 200 ml apa si 200 ml otet, amestecate bine si completate pana la gura borcanului. Capacele borcanelor sunt inchise strans, asigurand etanseitatea. Este important de retinut ca aceasta salata de muraturi nu necesita sterilizare prin bain-marie. Dupa ce borcanele sunt sigilate, ele se depoziteaza intr-o camara racoroasa si uscata.

Pentru ca salata de muraturi sa fie gata de consum, este necesar un timp de murare de minimum 4-6 saptamani. Aceasta va rezista foarte bine peste 6-8 luni, pana la primavara, chiar si fara adaugarea conservantilor.

Comments