Ce este flambarea si cum sa gatesti flambe

Ce este flambarea si cum sa gatesti flambe

Ce este flambarea si cum sa gatesti flambe


Auzim adesea in bucatarie termenul de flambe sau proces de flambare care a fost folosit in prepararea unei retete. Vezi ce este flambarea si cum sa gatesti flambe.


Ai spune ca doar bucatarii profesionisti pot folosi aceste tehnici de flambare pentru retete sofisticate. In realitate, respectand doar cativa pasi si folosind ingredientele corecte, poti si tu sa gatesti flambe. Iata ce inseamna flambarea.


Ce inseamna flambarea unui aliment


Una dintre modalitatile folosite pentru a accentua si imbunatati gustul unei retete este flambarea alimentelor. Flambarea presupune adaugarea unei cantitati de alcool intr-un preparat culinar si imediat dupa se aprinde o flacara scurta si intensa in vasul de gatit, pe foc.


Cum se produce flacara? Cand alcoolul este aprins se produce combustia/arderea. Aceasta contribuie la evaporarea imediata a alcoolului, lasand in preparat aromele tipului de alcool folosit.


De asemenea, datorita caldurii intense generata de flacara puternica, zaharul se pe suprafata alimentului se caramelizeaza usor, iar asta face ca preparatul sa capete un gust usor dulceag si o textura crocanta.


Ce bauturi alcoolice se folosesc pentru flambare


Pentru flambare nu se foloseste orice tip de alcool, deoarece este nevoie ca bautura folosita sa aiba un nivel ridicat de etanol, cel putin 40% alcool volumetric. Asadar, sortimentele de alcool ce pot fi folosite pentru flambare sunt:


Whisky si bourbon;
Coniac,
Brandy;
Rom;
Vodka;
Tequila.

Pentru ce tipuri de preparate se foloseste flambarea


Cele mai populare preparate culinare pentru care se foloseste flambarea sunt:


Carnea - Fripturile sau steak-ul, acolo unde flmabarea asigura o crusta aromata si crocanta;
Deserturile - in special creme brulee sau Crepes Suzette;
Fructele - banane, pere sau ananas.
Cum sa gatesti flambe

Cum sa gatesti flambe


Reteta de banane flambe


Ingrediente


4 banane;
100 ml suc de portocale;
80 gr zahar;
70 gr unt;
50 ml coniac;
40 ml suc de lamaie;
Coaja de la o portocala;
Inghetata.

Mod de preparare


Bananele se taie in jumatate, pe lungime. Se pune jumatate din cantitatea de unt in tigaie si se prajeste banana. Intr-o tigaie, separat, se adauga in tigaie si sucul de portocale, zaharul si untul ramas. Se amesteca toate ingredientele si se lasa la foc mic pentru 3 minute.


Se pun apoi peste sosul format si bananele prajite, apoi se toarna coniacul si se flambeaza. Se stinge focul si se pune desertul in farfurie. Deasupra se toarna o lingura de inghetata si asta este tot.


Friptura flambe


Ingrediente


4 fripturi de vita;
450 ml vin rosu;
200 gr ciuperci (hribi sau ghebe);
50 ml coniac;
2 linguri ulei;
Usturoi, sare, piper.

Mod de preparare


Pune vinul intr-un vas si da-l pe foc, la flacara mica, pana cand scade la jumatate. Intr-o tigaie, pune usturoiul pe care l-ai tocat marunt sa se caleasca impreuna cu ciupercile tocate. Condimenteaza dup gust si lasa pe foc 2,3 minute. Scoate legumele din tigaie si adauga carnea de porc. Parjeste-o pe ambele parti, dupa bunul plac, 2-3 minute, apoi adauga coniacul si flambeaza.


Cand se opreste flacara, adauga vinul si ciupercile cu usturoiul. Condimeneteaza dupa gust, daca mai este nevoie, mai lasa pe foc pentru 2-3 minute si asta este tot.


Desert cu pere flambate si gris


Ingrediente pentru gris cu lapte


Un litru de lapte;
125 gr gris;
75 gr zahar.

Ingrediente pentru garnitura de pere


Un litru de apa;
4-6 pere;
250 gr zahar;
O lamaie.

Ingrediente pentru flambat


125 ml sirop de pere;
120 gr zahar;
Sucul de la jumatate de lamaie;
Rom.

Mod de preparare


Curata perele de coaja si stropeste-le cu putina zeama de la sucul de lamaie pentru a nu oxida. Pune apoi perele intr-un vas cu apa, zaharul, si restul sucului de lamaie. Perele trebuie sa fie acoperite cu lichid. Se da totul la fiert, iar din momentul fierberii, se lasa pe foc pentru 20 de minute sau pana cand perele se inmoaie.


Lasa apoi sa se raceasca in lichidul in care au fiert, apoi taie perele in doua, pe lungime si scoate samburii. Pune apoi perele in lichidul in care au fiert si lasa-le peste noapte la frigider.


In ziua in care servesti preparatul, pregateste grisul cu lapte. Pune laptele la fiert, iar cand ajunge in punctul de fierbere, adauga zaharul si grisul, treptat. Amesteca pana cand grisul se ingroasa si zaharul se topeste.


Pentru flambat, pune intr-o tigaie zaharul si lasa-l putin sa se caramelizeze. Adauga peste siropul de pere si sucul de lamaie, lasa lichidul sa scada si adauga perele. Pune rom, dupa gust, si flambeaza.


Toarna continutul peste grisul facut si serveste proaspat.


Citeste si: Saramura de pui - retete romanesti de saramura de pui


Sursa foto: 123rf.com


Comments