Strudel cu mere – retete aromate de strudel pe care le poti incerca acasa

Strudel cu mere – retete aromate de strudel pe care le poti incerca acasa

Strudel cu mere – retete aromate de strudel pe care le poti incerca acasa


Merele sunt printre cele mai indragite si consumate fructe in orice perioada a anului. Din fericire, pot fi adaugate si intr-o varietate de retete, iar deserturile pe baza de mar sunt cu adevarat delicioase. Mai jos iti spunem cele mai aromate retete de strudel cu mere.


Consumul de mere aduce organismului o multime de beneficii datorita continutului nutritional bogat si proprietatilor importante. Pe langa consumul lor in stare cruda, merele pot fi adaugate si in numeroase retete, iar strudelul cu umplutura de mar este desertul preferat al tuturor. Retete de strudel cu mere si alte ingrediente aromate.


Retete de strudel cu mere


Strudel cu aluat facut in casa si umplutura de mere


Ingrediente pentru aluat


400 gr faina;
200 ml apa calduta;
50 ml ulei;
50 ml otet;
Sare.

Ingrediente pentru umplutura


8 mere;
200 gr zahar;
150 gr unt;
100 gr unt;
2 linguri gris de grau;
O lamaie.

Mod de preparare


Pentru aluat, adauga intr-un bol incapator faina, sarea, uleiul, apa si otetul. Framanta toate ingredientele, dupa care acopera aluatul cu o folie alimentara si lasa-l deoparte pentru 30 de minute.


Intre timp, curata merele de coaja si samburi si taie-le in cubulete mici. Pune putina zeama de lamaie peste bucatile de mar pentru a nu se oxida si pentru a nu-si schimba culoarea.


Pune o tigaie pe foc, adauga merele taiate, untul, zaharul si putina esenta de vanilie. Caleste totul pana cand compozitia se inmoaie putin.


Acum, imparte intinde aluatul pe blatul de lucru si imparte-l in doua bucati egale. Intinde bine fiecare foaie de aluat sa fie intr-un strat subtire, o grosime de 2-3 cm.


Pune intr-o tava pentru cuptor o foaie de copt, apoi pune prima foaie de aluat in tava, unge-o cu putin unt topit si pune in mijloc jumatate din umplutura de mere. Presara deasupra putin gris si trage lateralele aluatului spre umplutura, ca sa nu iasa umplutura. Incearca sa rulezi usor. Cand ai terminat ruloul, unge totul cu unt topit.


Repeta aceeasi procedura si cu celalalt aluat ramas si pune ambele bucati de strudel intr-o tava pentru cuptor. Cresteaza cu un cutit pe alocuri aluatul si poti presara deasupra putin zahar brun, daca vrei sa obtii o crusta crocanta.


In cuptorul preincalzit, la 180 de grade Celsius, lasa strudelul cu mere pentru 40 de minute sau pana cand capata o crusta aurie.


Retete de strudel cu mere

Descopera si: Retete de placinta cu varza


Strudel cu mere si sos de vanilie


Ingrediente


Un aluat de foietaj;
Un kg de mere;
200 gr zahar;
100 gr unt;
30 gr faina;
Un baton de vanilie;
O lingurita scortisoara.

Ingrediente pentru sosul de vanilie


500 ml lapte;
4 galbenusuri de ou;
30 gr amidon;
50 gr zahar;
Un baton de vanilie.

Mod de preparare


Pentru umplutura strudelului, se spala merele, se decojesc si se taie in cuburi. Se amesteca toate ingredientele uscate, si batonul de vanilie. Se pune totul intr-o cratita, la foc mic, si se amesteca pana cand merele se inmoaie si isi schimba culoarea. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.


Se iau 5 foi de aluat, se ung pe fiecare parte cu unt topit, se suprapun si se pune deasupra umplutura cu mere. Peste se pun inca 3,4 rulouri din foietaj, la fel, unse cu unt, apoi se ruleaza strudelul.


Se pune totul intr-o tava pentru cuptor, pe o foaie de copt, si se da in cuptorul preincalzit pentru 35-40 de minute.


Intre timp, se pregateste sosul de vanilie. Se pune laptele la incalzit, intr-un vas, se adauga batonul de vanilie si se lasa la infuzat pentru 10 minute.


Galbenusurile de ou se amesteca cu zaharul si amidonul, iar cand laptele ajunge in punctul de fierbere, se adauga, in fir subtire, si compozitia de oua. Se mai lasa pe foc pentru 3-4 minute, timp in care se amesteca energic pentru a nu se forma cocoloase, dupa care se ia de pe foc.


Strudelul de mere se lasa putin sa se raceasca, minim 10 minute, dupa care se taie in bucati mai mici. Se pune intr-un bol o bucata de strudel de mere, iar peste se toarna sos de vanilie.


Strudel cu mere si nuci


Ingrediente pentru aluat


600 gr faina;
200 ml apa;
3 linguri de ulei;
Un praf de sare, esenta de portocale.

Ingrediente pentru umplutura


8 mere;
200 gr zahar
100 gr miez de nuca;
O lingurita de scortisoara;
O esenta de vanilie.

Mod de preparare


Pentru aluat, adauga intr-un bol incapator toate ingredientele si amesteca pana cand obtii un aluat omogen. Framanta-l pentru 10 minute apoi lasa-l sa se odihneasca pentru 20 de minute.


Intre timp, curata merele de coaja si samburi si taie-le in cubulete mici. Pune pe foc o cratita incapatoare unde adauga bucatile de mere, zaharul, miezul de nuca si aromele. Amesteca totul si lasa pe foc pana cand se inmoaie compozitia din mere.


Acum, intinde bine aluatul obtinut, o foaie de aproximativ 2,3 cm grosime, in mijloc pune umplutura de mere sii trage din margini aluatul peste. Incearca sa rulezi bine totul pentru a te asigura ca nu curge umplutura.


Pune strudelul la cuptor, pe o foaie de copt, la 190 de grade pentru 40 de minute, sau pana cand observi ca aluatul a capatat o cursta aurie.


Strudel cu mere si nuci

Secretul pentru cel mai bun si aromat strudel din mere consta in alegerea merelor potrivite. Sunt recomandate merele zaharoase, dulci, deoarece dau un plus de aroma preparatului. De asemenea, pentru un plus de savoare, in retetele de strudel de mere poti adauga ce esente preferi.


Important de retinut este faptul ca strudelul, dupa ce l-ai scos din cuptor, are nevoie de minim 10 minute sa se odihneasca si raceasca. Pentru a evita sfaramarea aluatului si curgerea umpluturii, este indicat sa nu se taie in felii imediat cum a fost scos din cuptor.


De asemenea, deasupra strudelului de mere se poate presara si zahar pudra, dar tot dupa ce se raceste, pentru a nu intra zaharul in aluatul cald, iar la final, strudelul se poate consuma si impreuna cu inghetata de vanilie.


Sursa foto: 123rf.com


Citeste si: Placinta cu dovleac - retete gustoase


Comments