Cel mai mare schimb de prizonieri de dupa Razboiul Rece. Cum a fost pregatit terenul

Cel mai mare schimb de prizonieri de dupa Razboiul Rece. Cum a fost pregatit terenul

Cel mai mare schimb de prizonieri de dupa Razboiul Rece. Cum a fost pregatit terenul


Atunci cand li se cere sa comenteze posibilele schimburi de prizonieri intre Est si Vest, oficialii rusi folosesc urmatoarea fraza: ,,Aceasta este o chestiune care se trateaza cel mai bine in tacere", scrie BBC, dupa cel mai important schimb de detinuti intre Rusia si Occident.


Kremlinului ii plac intelegerile in spatele usilor inchise, ,,diplomatia ostaticilor" departe de lumina reflectoarelor presei, noteaza sursa citata. In ciuda ,,tacerii", existau semnale. Ceva se misca, scrie BBC.


Intr-un interviu acordat lui Tucker Carlson, fostul prezentator Fox News, in februarie anul trecut, Vladimir Putin a vorbit despre Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal care fusese arestat in Rusia si acuzat de spionaj, aminteste BBC.


,,Nu exclud ca domnul Gershkovich sa se intoarca in tara sa natala. Vrem ca serviciile speciale americane sa se gandeasca la modul in care pot contribui la atingerea obiectivelor pe care le urmaresc serviciile noastre speciale", declara Putin.


Declaratia arata ca Moscova era deschisa sa incheie o intelegere. Liderul de la Kremlin nu a dat nume, dar a spus foarte clar pe cine vrea Rusia in schimb: Vadim Krasikov, presupusul agent rus care ispasea o condamnare pe viata pentru crima in Germania.


Cateva zile mai tarziu, liderul opozitiei ruse Alexei Navalnii a murit intr-o colonie penala izolata din Arctica. Inainte de moartea sa, au avut loc discutii privind schimbul lui Navalnii, Evan Gershkovich si fostul puscas marin american Paul Whelan, toti inchisi in Rusia, cu Vadim Krasikov in Germania.


In luna iunie, procesul de spionaj cu usile inchise al lui Evan Gershkovich, catalogat ca o ,,farsa" de Wall Street Journal si de guvernul SUA, a inceput in sfarsit la Ekaterinburg. Cazul a fost rapid amanat pana la jumatatea lunii august.


Totusi, instanta a devansat in mod neasteptat a doua audiere cu mai mult de trei saptamani. La capatul unui proces-fulger de trei zile, Evan Gershkovich a fost declarat vinovat si condamnat la 16 ani de inchisoare intr-o colonie penala.


In aceeasi zi, jurnalista ruso-americana Alsu Kurmasheva a fost condamnata la sase ani si jumatate de inchisoare de un tribunal din Kazan. Procesul ei a durat doar doua zile.


A fost cel mai puternic semn de pana acum ca s-a ajuns la o intelegere, ca un schimb este probabil. In mod normal, autoritatile ruse considera o condamnare drept o conditie prealabila pentru orice schimb de prizonieri, puncteaza BBC.


La inceputul acestei saptamani, au fost mai multe semnale, cu informatii conform carora o serie de prizonieri politici rusi proeminenti au fost mutati din coloniile lor penale sau din centrele de detentie.


De asemenea, presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, a fost de acord sa il gratieze pe Rico Krieger, un cetatean german condamnat la moarte pentru terorism si alte acuzatii.


Acesta este cel mai mare schimb de prizonieri Est-Vest de la Razboiul Rece incoace. Guvernele occidentale se vor bucura de eliberarea strainilor, precum si de libertatea unora dintre cei mai importanti prizonieri politici din Rusia, mai scrie BBC.


Cititi si:


Jurnalistul american Evan Gershkovich si puscasul marin Paul Whelan, eliberati de Rusia in cadrul primei faze a unui schimb istoric de detinuti. Cine mai e pe lista
Momentul predarii spionilor rusi. Primele declaratii ale lui Joe Biden: critici la adresa Rusiei si multumiri pentru Olaf Scholz | VIDEO
Navalnii ar fi fost inclus in schimbul de prizonieri daca nu ar fi intervenit Putin, spune un opozant rus. Casa Alba confirma declaratia

Comments