Context.ro: Pfizer sustine ca Guvernul Romaniei putea evita procesul de 500 de milioane de euro pent...


Desi autoritatile romane au avut la dispozitie patru ocazii in care puteau relaxa contractul de achizitie de vaccinuri anti-COVID-19, incheiat de Comisia Europeana cu Pfizer-BioNTech, guvernul de la Bucuresti ar fi refuzat sa participe la cea mai importanta runda de mediere propusa de compania farmaceutica americana pentru a renegocia conditiile din acordul pentru cumpararea serurilor de imunizare, scrie miercuri, 10 aprilie, Context.ro, care citeaza plangerea prin care tara noastra a fost data in judecata pentru 500 de milioane de euro.


Aceasta ocazie a fost reprezentata de un amendament semnat de Comisia Europeana si Pfizer in mai 2023, care presupunea reducerea numarului de doze contractate de fiecare tara si extinderea livrarii, din anul 2023 pana in anul 2026.


,,Daca ar fi facut acest lucru, i-ar fi permis sa reduca numarul total de doze achizitionate, sa reduca volumele care urmau sa fie livrate in 2023 si sa repartizeze livrarea dozelor ramase pe perioada 2023 pana la sfarsitul anului 2026", sustine Pfizer, in plangere.


Ministerul Sanatatii a explicat, pentru publicatia citata, ca a refuzat sa semneze acest amendament din cauza ,,conditiilor propuse", respectiv ,,plata compensatorie a dozelor de vaccin", fara a preciza insa care ar fi fost valoarea acestei plati.


Executivul comunitar se limiteaza sa mentioneaze ca exista aceasta ,,plata compensatorie", pe care un stat membru trebuia sa o faca pentru a converti doze de vaccin ,,obligatorii" in doze de vaccin ,,optionale".


Pentru ca Romania a refuzat sa semneze acest amendament, tara noastra a ramas cu obligatia de a respecta contractul semnat in mai 2021, care presupunea livrarea a 39.099.623 de doze de vaccin anti-COVID ce urmau sa ajunga in tara intre ianuarie 2022 si iunie 2023.


La nici o luna de la momentul semnarii comenzii initiale, adica inceputul anului 2022, Romania a revenit si a cerut Pfizer sa modifice comanda.


Tara noastra a cerut ca 5 milioane de doze sa fie relocate Germaniei, 1,5 milioane de doze sa fie relocate Ungariei si sa existe un schimb de doze cu Portugalia, pentru a amana termene de livrare. In urma acestor cereri, Romaniei trebuia sa primeasca 32.599.623 de doze de vaccin anti-COVID.


Cele 500 de milioane de euro cerute de Pfizer in acest proces reprezinta suma pe care Romania trebuia sa o plateasca pentru livrarea a 28 de milioane de doze.


Desi contractul initial a fost semnat in 2021, cand Ministerul Sanatatii era condus de Ioana Mihaila (USR), formularul de comanda si aspectele tratate de Pfizer in aceasta plangere au legatura, mai degraba, cu mandatul de ministru al lui Alexandru Rafila (PSD), inceput in noiembrie 2021, noteaza Context.ro.


Pe 27 iunie 2023, Guvernul a cerut Pfizer o amanare a livrarii ,,pentru o perioada nespecificata". ,,Solicitarea Romaniei este cu atat mai surprinzatoare cu cat a decis sa nu adere la Amendamentul (...) care tocmai i-ar fi dat posibilitatea de a reduce volumul de doze achizitionate pentru a fi livrate si de a amana livrarea dozelor ramase, care i-ar fi permis sa faca fata dificultatilor invocate", mai arata compania farmaceutica.


Ulterior, Pfizer sustine ca a cerut reprezentantilor Romaniei sa participe la o mediere, alaturi de reprezentanti ai Comisiei Europene, pentru a nu ajunge in instanta.


Dar compania sustine ca Guvernul ,,nu a raspuns niciodata" la aceasta propunere de rezolvare a situatiei pe cale amiabila, astfel ca a fost nevoita sa apeleze la instanta belgiana.


Ce spune Rafila despre procesul cu Pfizer


Pe 1 aprilie, ministrul Alexandru Rafila a anuntat ca aproximativ 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost distruse sau urmeaza sa fie distruse in perioada urmatoare, iar 3 milioane de doze mai sunt in depozite. In ceea ce priveste procesul intentat de Pfizer pentru vaccinurile pe care Romania a refuzat sa le mai cumpere, Rafila a spus ca spera sa se ajunga la o solutie.


,,S-au achizitionat efectiv 36-37 milioane de doze, astea sunt doze care s-au si utilizat. Circa 7 milioane de doze au fost distruse sau urmeaza sa fie distruse in perioada urmatoare, circa 3 milioane de doze mai sunt in depozite. O cantitate de aproape 29 de milioane de doze pentru care exista angajamentul Romaniei sa le achizitioneze nu au mai fost achizitionate si fac obiectul litigiului cu compania Pfizer", a declarat Rafila, la Euronews.


El a precizat ca in proces a fost doar o prima infatisare care a dat un nou termen.


,,Eu sper sa gasim o soluie pana la urma, poate o solutie negociata (...) Am aruncat destule vaccinuri. Unii dintre producatori au fost extrem de corecti si intelegatori si nu au mai continuat solicitarile de achizitionare de vaccin. Moderna, de exemplu, a incheiat contractul si nu a mai solicitat achizitionarea", a mai spus Alexandru Rafila, citat de News.ro.


Hepta.ro


Comments