DNA a cerut arestarea preventiva a lui Alexandru Piturca si a sefului ROMARM

DNA a cerut arestarea preventiva a lui Alexandru Piturca si a sefului ROMARM

Dosarul cauzei privind pe inculpatul fata de care a fost dispusa masura preventiva a retinerii si pe inculpatul Tutu Gabriel va fi inaintat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, a transmis DNA.In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 108/VIII/3 din 30 ianuarie 2023, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 31 ianuarie 2023, a unui inculpat, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de cumparare de influenta.In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta urmatoarea stare de fapt:Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID - 19, in perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, in mod direct, conditiile impuse de inculpatul Tutu Gabriel (descrise in comunicatul anterior) in schimbul carora acesta din urma ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra unor functionari din cadrul M.Ap.N. si ca ii va determina pe acestia sa incredinteze direct si fara proceduri publice contracte de furnizare produse de protectie impotriva coronavirusului asocierii din care facea parte si societatea administrata de inculpat.De asemenea, inculpatul Tutu Gabriel ar mai fi promis ca ii va determina pe aceeasi functionari sa efectueze receptia produselor respective, chiar daca acestea erau neconforme si sa achite la timp facturile emise in acest sens.

Asa cum am precizat si anterior, in contextul mentionat mai sus, inculpatul Tutu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentand pretul traficului de influenta.Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Procurorii i-au audiat pe fostul selectioner al echipei nationale de fotbal Victor Piturca, cercetat, de asemenea, sub control judiciar, si pe fiul acestuia, Alexandru Piturca.Victor Piturca si Gabriel tutu sunt acuzati de DNA de savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta, respectiv abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, intr-un dosar legat de achizitii in timpul pandemiei de COVID-19.Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, in perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel tutu, in calitate de director general al Romarm, cu incalcarea dispozitiilor legale, ar fi incheiat cu o asociere de firme din care facea parte si o societate controlata de Piturca, in conditii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, doua contracte de achizitie publica ce vizau cumpararea a sapte utilaje neconforme de producere a mastilor de protectie.

Victor Piturca, din nou la DNA, dupa ce abia fusese eliberat

"Prin demersurile mentionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciata cu suma de 8.647.584 lei, reprezentand contravaloarea utilajelor mentionate, valoarea materiei prime si ulterior contravaloarea unor piese si servicii conexe (in afara contractului)", arata anchetatorii.Intr-un context asemanator, procurorii spun ca, in perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel tutu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentantii societatilor implicate in achizitiile de mai sus introducerea intr-un circuit comercial de livrare masti de protectie neconforme catre Ministerul Apararii Nationale a unui prieten de-al sau fara ca acesta sa desfasoare activitati comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protectie si efectuarea unor plati catre acesta (40% din cota de profit rezultata) sub aparenta unui contract de consultanta.

Masti pentru MApN. Cine este Gabriel Tutu, seful ROMARM - sumele uriase pe care le incaseaza fostul politist

"In schimbul acestor \"servicii\" suspectul Gabriel tutu ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra functionarilor din cadrul MApN si ca ii va determina pe acestia sa incredinteze direct si fara proceduri publice contractele de furnizare, dar si sa efectueze receptia fara problema a produselor respective si sa achite la timp facturile emise in acest sens. In contextul mentionat mai sus, suspectul tutu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", mentioneaza procurorii anticoruptie.

Comments