Europa, amenintata de cea mai fierbinte vara din istorie: avertismentul meteorologilor. ,,Doboram co...


Meteorologii avertizeaza ca Europa ar putea avea parte de inca o vara fierbinte, poate chiar cea mai calduroasa inregistrata, relateaza Digi24, care citeaza Euronews. Prognoza se bazeaza pe faptul ca deja au fost 11 luni consecutive cu recorduri de caldura, iar temperaturile de la suprafata apei in Atlanticul de Nord au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.


Cu toate acestea, meteorologii afirma ca este greu de prezis ce fenomene ne asteapta in urmatoarele luni, mai ales ca vremea se schimba de la o zi la alta.


,,Este incredibil de dificil sa prezici cu exactitate cum va fi vremea cu luni inainte, daramite chiar saptamani si uneori zile", arata Tamsin Green, meteorolog de la serviciul de prognoza Weather & Radar.


Specialistii pot insa sa analizeze modelele meteorologice si datele cu tendintele generale - inclusiv mediile lunare ale temperaturii. In prezent, exista indicii ca iunie, iulie si august au toate sansele sa se situeze peste medie in ceea ce priveste temperatura, arata Green.


Cu toate acestea, vremea de pe continent variaza foarte mult, ceea ce face dificil de prezis unde s-ar putea inregistra o ,,vara fierbinte".


Este posibil, afirma meteorologii, sa existe puncte fierbinti in sudul si estul Europei. In Europa de Vest s-ar putea inregistra precipitatii medii in iunie, apoi ploi peste medie in sudul Europei, in iulie. Luna august se anunta mai arida pentru o mare parte a continentului.


Tranzitia intre El Nino si La Nina, periculoasa


Printre factorii care influenteaza vremea schimbatoare a Europei se afla in prezent tranzitia intre fenomenele climatice El Nino si La Nina. Climatologii sunt de parere ca vom ramane in aceasta faza neutra cel putin pana la inceputul verii, dar& efectele El Nino isi fac simtita prezenta.


,,In ultimele luni, temperaturile aerului si oceanelor au fost foarte ridicate. Inca persista", spune Green. In ciuda faptului ca El Nino este definit ca temperaturi peste medie la suprafata marii si precipitatii crescute in Oceanul Pacific tropical central si de est, are efecte la scara larga.


Astfel, vremea dintr-o zona poate afecta conditiile de pe cealalta parte a planetei, adauga Tamisn Green. Daca intr-o parte a globului sunt precipitatii abundente, in alta vor fi precipitatii reduse.


,,Doboram constant recordurile de caldura"


De departe insa, schimbarile climatice sunt cele care joaca un rol-cheie in verile din ce in ce mai calduroase care afecteaza continentul. ,,Un factor care nu poate fi ignorat este ca doboram constant recordurile de caldura", spune Green.


,,Ultimii zece ani au fost cei mai caldurosi inregistrati vreodata, cea mai mare parte a incalzirii Pamantului avand loc in ultimii 40 de ani. Am vazut luna aprilie 2024 devenind a 11-a luna la rand cu cea mai ridicata temperatura din istorie.


Cea mai recenta medie pe cinci ani arata ca temperaturile din Europa sunt acum cu 2,3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, comparativ cu 1,3 grade Celsius mai mari la nivel global. In acest context, Green considera ca 2024 va fi probabil inca un an record.


Comments