Inginerul care a creat motorul elicopterului Ingenuity este un palestinian ai carui parinti sunt in...


Loay Elbasyouni, 44 de ani, a lucrat pentru NASA si a dezvoltat motorul unic de elicopter pentru Mars Ingenuity, iar acum este angajatul lui Jeff Bezos la compania spatiala Blue Origin, unde dezvolta sisteme electrice pentru motoare.& Intr-un interviu pentru Los Angeles Times, inginerul american de origine palestiniana, care a copilarit la Beit Hanoun, a vorbit despre parintii sau aflati in Gaza.


Elbasyouni a fost implicat in proiectarea elicopterului-robot pentru Mars 2020, misiunea NASA. Drona Ingenuity a facut istorie in 2021, cand a ajuns pe Marte, unde a inregistrat vederi uimitoare ale terenului stancos al Planetei Rosii.


,,Un lucru pe care l-am invatat este ca Pamantul este un loc foarte special",& spune inginerul.& ,,Chiar si cel mai rau loc de pe Pamant este mai bun pentru viata decat cel mai bun loc de pe Marte", a adaugat el.


Loay Elbasyouni

In orasul unde a copilarit Elbasyouni, Beit Hanoun din Fasia Gaza, ingeniozitatea l-a facut un fiu mandru al Palestinei.


Zborul elicopterului catre Marte, urmarit in Gaza ,,mai mult ca oriunde altundeva"


Portretul lui a aparut in scoli si pe bannere de-a lungul strazii principale.& Unchiul lui Elbasyouni a organizat o mare sarbatoare in Beit Hanoun in onoarea nepotului sau, la care a participat si primarul orasului.&


,,A fost un moment de mare mandrie", isi aminteste Elbasyouni.


Zborul Ingenuity catre Marte a fost urmarit in Fasia Gaza mai mult decat oriunde altundeva in lume.


Loay Elbasyouni:

Pe 7 octombrie, el s-a trezit cu un val de mesaje, dupa ce luptatorii Hamas au lansat un atac-surpriza asupra civililor israelieni in apropierea granitei cu Fasia Gaza,


Elbasyouni era ingrijorat de parintii sai, Mohammed si Alja, care locuiesc in Germania, si erau in vizita in patria lor natala, la Beit Hanoun.


,,Parintii mei m-au sunat si mi-au spus ca a avut loc un bombardament pe strada lor",& a descris Elbasyouni situatia dramatica.& ,,Am pierdut legatura dupa aceea", a adaugat inginerul.


It has been 4 days since I last spoke with my parents. Now this what I hear "We lost communication with Gaza, May God Protect it People" pic.twitter.com/dB1veOn9Ko

-- Loay (@AstroLoay) November 5, 2023

In saptamanile care au urmat, Israelul a intrerupt in mare masura aprovizionarea cu alimente, combustibil, electricitate si apa si a lansat recent o ofensiva terestra in nordul Fasiei Gaza, avand loc lupte grele in Beit Hanoun.


Au fugit din Beit Hanoun in Gaza City si s-au refugiat in clinica detinuta de tatal lui


In primele zile ale ofensivei, parintii lui Elbasyouni au parasit orasul si, alaturi de alte zeci de persoane, s-au refugiat intr-o clinica medicala din Gaza City, fondata si in continuare detinuta de tatal sau, chirurg de profesie.


10 dintre acesti oameni au respectat ordinul de evacuare si au plecat, ,,doar pentru a fi loviti de bombardamentele israeliene", a scris Elbasyouni, pe X, fostul Twitter, pe 15 noiembrie, fara sa mai ofere actualizari.


My parents are in Gaza, and it's heart-wrenching. They hold German citizenship, but that doesn't change the fact that they're trapped with no access to water, power, or food. They were forced to leave Beit Hanoun due to the threat of bombs, and now they're in Gaza City, facing...

-- Loay (@AstroLoay) October 13, 2023

El insusi s-a grabit sa ceara autoritatilor germane, a caror cetatenie o detin parintii, sa-i inscrie pe lista de evacuare de urgenta si sa-i scoata din Fasia Gaza.


In ciuda eforturilor lui, ei raman prinsi acolo.& Mohammed (75 de ani) tocmai a suferit o operatia la spate, Alja (68 de ani) are o problema la sold si nu pot merge 30 de kilometri pana la punctul de trecere a frontierei Rafah, in Egipt.


,,Tatal meu mi-a spus ca ar prefera sa moara acolo unde este"


,,Tatal meu mi-a spus ca ar prefera sa moara acolo unde este",& a spus Elbasyouni.


,,Parintii mei au luat decizia dificila de a ramane. Ei cred ca a muri cu onoare in casa lor este mai bine decat a-si risca viata pe drumurile periculoase. In vechea clinica de chirurgie a tatalui meu sunt alti 70 de refugiati. Dupa ce au primit ordinul de evacuare si au fost loviti de bombardamentele israeliene. Este o situatie ingrozitoare", spune inginerul.


Tatal sau, Mohammed, s-a nascut in tabara de refugiati Jabalia din Fasia Gaza in 1948, in acelasi an in care a fost creat statul Israel.


Intr-un atac israelian asupra taberei, Mohammed, care avea o saptamana, a fost ranit de schije.&


Bunica mea credea ca e mort.& Familia l-a parasit cand a avut loc bombardamentul, dar apoi i-au auzit tipetele, s-au intors dupa el si l-au luat.


Loay Elbasyouni:

Loay s-a nascut in suburbiile Frankfurtului, unde tatal sau studia medicina.& Cu toate acestea, a crescut in Beit Hanoun, deoarece autoritatile israeliene au suspendat pasaportul parintilor sai, in timpul unei vizite in Gaza ocupata, in 1984.


Inginerul a copilarit in Gaza si a vazut cum un coleg de scoala a fost impuscat


Elbasyouni a crescut intr-un oras de frontiera puternic pazit si a studiat la o scoala patronata de ONU. Isi aminteste ca a fugit de soldati intr-o ceata intepatoare de gaze lacrimogene, in fata scolii sale, in timpul Intifadei& (1987-1993).


Unii colegi de clasa au aruncat cu pietre in jeepurile militare israeliene, in timp ce el si altii au fugit. Elbasyouni a vazut cum un coleg de clasa este impuscat in spate.


Acolo, in Fasia Gaza, privind stelele de pe plaja, Elbasyouni si-a imaginat ca va ajunge in spatiu. ,,Doream sa zbor cu o racheta, dar, uite, am ajutat la descoperirea Planetei Rosii", a afirmat el.


A avut noroc ca tatal sa i-a sustinut educatia in strainatate cu banii pe care familia i-a castigat din plantatiile de lamai, portocali si maslini din Beit Hanoun si a ajuns un inginer savant.


Foto: Facebook, Twitter Loay Elbasyouni


Comments