Miza participarii lui Iohannis la Consiliul European de la Bruxelles. Subiecte cruciale pe agenda di...

Potrivit sursei citate, agenda Consiliului European include teme de actualitate, precum situatia din Ucraina, securitatea si apararea Uniunii Europene, situatia din Orientul Mijlociu, competitivitatea, fenomenul migratiei, Marea Neagra, Republica Moldova si aspecte legate de amenintarile hibride.

De asemenea, liderii UE vor continua discutiile privind noul ciclu institutional al Uniunii, respectiv numirile la conducerea institutiilor europene, in urma recentelor alegeri europene. Totodata, membrii Consiliului European vor avea discutii in vederea adoptarii Agendei Strategice pentru perioada 2024-2029 si a Foii de Parcurs pentru reforma interna a UE.

Referitor la Ucraina, presedintele Iohannis "va reitera necesitatea continuarii sprijinului pe toate dimensiunile, cu un accent particular pe asigurarea unui raspuns adecvat la nevoile militare imediate". Totodata, el va accentua importanta continuarii sprijinului pentru Republica Moldova, atat la nivel european, cat si in plan bilateral.

In domeniul securitatii si apararii, liderii Uniunii Europene vor continua discutiile de la Consiliul European din martie 2024. In context, Klaus Iohannis va pleda pentru o actiune puternica a Uniunii in vederea intaririi capacitatilor sale de aparare, in deplina complementaritate cu NATO.

Avand in vedere faptul ca Marea Neagra a intrat intr-o noua dinamica, din punct de vedere politic, securitar si al conectivitatii, presedintele Romaniei "va sublinia importanta cruciala a Marii Negre pentru securitatea regionala, dar si pentru securitatea intregii Uniuni Europene si va pleda pentru o noua abordare strategica a Marii Negre la nivel european".

In privinta situatiei din Orientul Mijlociu, presedintele Romaniei va insista ca UE sa ramana in continuare angajata in regiune si sa contribuie la aplanarea conflictului si la evitarea extinderii acestuia in zona, ceea ce ar afecta direct securitatea Uniunii. De asemenea, el se va pronunta pentru demararea unui proces politic ireversibil bazat pe solutia celor doua state.

In ceea ce priveste viitorul ciclu institutional al Uniunii Europene, seful statului roman se va pronunta pentru o abordare constructiva si pentru o tranzitie rapida si lina intre cele doua cicluri institutionale, "care sa tina seama de interesul comun al statelor membre, precum si de asteptarile legitime ale cetatenilor europeni, care si-au demonstrat atasamentul proeuropean cu ocazia alegerilor din 6-9 iunie".

Comments