Polonia, Ungaria si Slovacia prelungesc interdictia asupra importurilor de cereale din Ucraina, dupa...


Polonia si Ungaria vor pune in aplicare propriile restrictii nationale la importurile de cereale ucrainene, au anuntat vineri, 15 septembrie, guvernele celor doua state, dupa ce Comisia Europeana a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi aceasta interdictie, informeaza Reuters.


UPDATE ora 23.20: Slovacia a anuntat si ea vineri, dupa Ungaria si Polonia, prelungirea embargoului asupra cerealelor ucrainene, sfidand astfel Comisia Europeana care anuntase anterior ridicarea restrictiilor, scrie AFP, potrivit Agerpres.


Guvernul slovac a precizat, intr-un comunicat de presa, ca a "decis sa interzica importul lor la nivel national pana la sfarsitul anului".


***


Stirea initiala: Restrictiile impuse de Uniunea Europeana in luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, Romaniei si Slovaciei sa interzica vanzarile interne de grau, porumb, rapita si seminte de floarea-soarelui - cereale care proveneau din Ucraina -, permitand doar tranzitul acestor grane catre alte piete de desfacere.


,,Vom prelungi aceasta interdictie in pofida refuzului lor, in pofida refuzului Comisiei Europene", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, la un miting in orasul Elk din nord-estul tarii. ,,Vom face acest lucru pentru ca este in interesul fermierului polonez", a motivat seful guvernului de la Varsovia.


Polonia anuntase anterior ca va prelungi restrictiile indiferent de decizia pe care ar fi luat-o Executivul comunitar.


Si Ungaria a impus o interdictie asupra importurilor a 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume si produse din carne si miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri.


Comisia Europeana: ,,Distorsiunile au disparut"


Interdictia asupra importurilor ucrainene impusa de Comisia Europeana s-a incheiat vineri.


Executivul comunitar a transmis, intr-un comunicat de presa, ca a ajuns la concluzia ca, datorita masurilor introduse la inceputul lunii mai, ,,distorsiunile de pe pietele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au disparut".


UE a precizat ca se va abtine de la impunerea oricaror restrictii atata timp cat masurile eficiente luate de Ucraina sunt in vigoare si functioneaza pe deplin.


Fermierii din cele cinci tari care se invecineaza cu Ucraina s-au plans insa in repetate randuri de o supraoferta de produse care le afecteaza preturile interne si ii impinge spre faliment.


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul din Ucraina


Comments