Razboi in Ucraina, ziua 827: Scholz, dispus sa depaseasca ,,linia rosie"! Declaratia controversata a...

UPDATE 19.00 - Ucraina ar putea primi primul lot de 50.000 pana la 100.000 de obuze in luna iunie, in cadrul initiativei conduse de Praga, a declarat Tomas Kopecny, emisarul ceh pentru reconstructia Ucrainei, joi in timpul unui briefing de presa, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Presedintele ceh Petr Pavel a declarat in februarie ca Praga a identificat 500.000 de obuze de 155 mm si 300.000 de obuze de 122 mm in afara Europei care ar putea fi cumparate si trimise Ucrainei, dupa ce fondurile necesare vor fi alocate initiativei.

De atunci, mai multe tari, inclusiv Republica Ceha, Germania, Danemarca, Portugalia, Canada si Olanda, au contribuit cu fonduri la initiativa ceha, care ar putea duce la livrarea a 1,5 milioane de obuze catre Kiev, a declarat la sfarsitul lunii martie ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky.

Pentru a furniza Ucrainei acest numar de obuze in 2024, vor fi necesare 1,7 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari), a precizat oficialul ceh. Peste 1,6 miliarde de euro (1,7 milioane de dolari) au fost alocate pentru acest efort, a precizat premierul ceh Petr Fiala, in urma cu doua zile.

UPDATE 16:40 - Republica Ceha transmite ca nu are \"\"nicio problema\"\" daca Ucraina loveste teritoriul rus cu armele sale

Ministrul ceh de externe Jan Lipavski a declarat joi presei ca tara sa este de acord ca Ucraina sa foloseasca de asemenea in atacuri asupra Rusiei armele pe care i le furnizeaza, dupa indemnul in acest sens formulat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a starnit controverse printre aliatii Ucrainei si amenintari din partea Moscovei, transmit agentiile DPA si EFE."Republica Ceha nu are nicio problema daca Ucraina se apara impotriva agresorului", a spus ministrul ceh inaintea unei reuniuni a ministrilor de externe din statele NATO care se desfasoara la Praga.Aceasta permisiune include "atacuri care in mod necesar trebuie sa se desfasoare pe teritoriul Rusiei (...) Aceasta este regula pentru livrarile (de arme) care vin din Cehia", a precizat Jan Lipavski.Dupa ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliatilor sa autorizeze Ucraina sa atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizeaza ca ajutor militar, dezbaterea pe acest subiect agita Washingtonul si capitalele europene.

UPDATE 16:00 Polonia ia masuri de aparare exreme la granita spre Rusia

Polonia a anuntat detalii despre un plan de 2,5 miliarde de euro pentru a-si fortifica granita de est pentru a preveni si a descuraja potentiala agresiune din Rusia si Belarus. Oficialii polonezi recunosc ca iau in considerare, de asemenea, o miscare de a mina granitele, ceea ce ar presupune ca Polonia sa iasa din Conventia de la Ottawa din 1997, care interzice utilizarea unor astfel de munitii.

UPDATE 14:35 - Kremlinul acuza NATO ca deschide o noua faza de tensiuni cu Rusia

Kremlinul i-a acuzat joi pe membrii NATO ca au deschis o noua faza de tensiuni in antagonismul lor cu Rusia, incurajand Ucraina sa foloseasca arme occidentale impotriva tintelor de pe teritoriul rus, informeaza EFE."In ultimele zile si saptamani, membrii NATO au intrat intr-o noua faza de escaladare a tensiunilor. Si o fac in mod constient", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, in conferinta de presa zilnica.Potrivit lui Peskov, Alianta Atlantica provoaca Ucraina "sa continue acest razboi fara sens"."tarile membre ale NATO, mai ales SUA si alte capitale europene, au inceput in ultimele zile, in ultimele saptamani, un nou ciclu de escalada. Ele provoaca Ucraina prin toate mijloacele posibile pentru a continua acest razboi fara sens", a sustinut Peskov. "Toate acestea vor avea in mod inevitabil consecinte si, ca rezultat final, vor provoca pagube uriase intereselor acelor tari care au decis sa escaladeze tensiunile", a avertizat el.

UPDATE 14:00 - Franta ia in calcul sa trimita in curand ,,sute de instructori militari" in Ucraina. ,,Aranjamentele sunt foarte avansate"

Franta ar putea trimite in curand instructori militari in Ucraina, in pofida ingrijorarilor unor aliati si a criticilor Rusiei, si ar putea anunta decizia saptamana viitoare in timpul unei vizite a presedintelui ucrainean, au declarat trei surse diplomatice citate de Reuters, potrivit HotNews.ro.

Diplomatii au declarat ca Parisul spera sa formeze si sa conduca o coalitie de tari care sa ofere o astfel de asistenta pentru efortul de razboi al Kievului, chiar daca unii dintre partenerii sai din Uniunea Europeana se tem ca acest lucru ar favoriza un conflict direct cu Rusia.

Franta ar urma sa trimita initial un numar limitat de personal pentru a evalua modalitatile unei misiuni inainte de a trimite cateva sute de instructori, au declarat doi dintre diplomati.

Instruirea s-ar concentra pe deminare, mentinerea echipamentelor operationale si expertiza tehnica pentru avioanele de razboi care ar urma sa fie furnizate de Occident, au spus diplomatii citati de Reuters.

UPDATE 12:00 - Italia nu va trimite niciodata armament in Ucraina

Italia nu va trimite niciodata trupe in Ucraina, iar armele pe care le-a furnizat Kievului nu ar trebui sa fie folosite pe teritoriul rusesc, a declarat joi seful diplomatiei de la Roma, Antonio Tajani, informeaza Reuters.

,,Toate armele care pleaca din Italia (catre Ucraina) ar trebui sa fie folosite pe teritoriul Ucrainei", a declarat Tajani intr-un interviu televizat pentru postul public de televiziune RAI.

Sub conducerea premierului Giorgia Meloni, Italia a fost un sustinator ferm al Ucrainei, dar Roma nu a dezvaluit niciodata detalii despre ajutorul sau militar oferit Kievului.

UPDATE 10:50 - Rusia afirma ca a neutralizat 13 drone si 8 rachete ATACMS in Krasnodar si langa Crimeea

Ministerul Apararii rus a afirmat joi ca apararea antiaeriana a neutralizat 13 drone aeriene ucrainene in regiunea Krasnodar, din sudul tarii, si in apropiere de peninsula anexata Crimeea, transmite AFP.Joi dimineata, "cinci drone aeriene ucrainene au fost doborate de sistemele de aparare antiaeriana deasupra regiunii Krasnodar", a indicat ministerul intr-un comunicat.Alte opt drone au fost interceptate in cursul noptii "deasupra Marii Negre, in proximitatea litoralului Crimeii", a adaugat ministerul.

UPDATE 9:20 - Ministrul german al Apararii saluta antrenamentul militarilor ucraineni pe sistemele de aparare aeriana Patriot

Antrenamentul militarilor ucraineni pe sistemele de aparare aeriana Patriot in Germania reprezinta o contributie importanta la sprijinirea Ucrainei in apararea sa impotriva Rusiei, a declarat ministrul german al Apararii Boris Pistorius, relateaza dpa preluat de Agerpres.Ucraina are nevoie in prezent cel mai mult de sistemele de aparare aeriana, a declarat Pistorius, miercuri, in timpul unei vizite la o baza de antrenament din nordul Germaniei.Pregatirea militarilor ucraineni de catre Bundeswehr este un semnal important transmis Ucrainei ca Germania este alaturi de ea, a mai spus ministrul.Ministrului german al apararii i s-a prezentat un antrenament pe un simulator Patriot.Seful unitatii ucrainene antrenate a spus ca pregatirea nu poate avea loc atat de eficient decat in afara Ucrainei si a subliniat ca nu considera necesara relocarea antrenamentului din Germania in Ucraina."Acest lucru functioneaza mult mai bine intr-o tara pasnica. Nu exista loc in Ucraina care sa fie sigur", a mai spus ofiterul ucrainean sub rezerva anonimatului.Germania a furnizat pana acum Ucrainei doua sisteme Patriot si rachetele asociate. O a treia unitate i-a fost promisa Ucrainei si urmeaza sa fie livrata in curand Kievului. Pistorius a afirmat ca prin aceasta decizie Germania a renuntat la un sfert din capacitatile sale Patriot.

UPDATE 8:30 - Sistemele de aparare aeriana ale Ucrainei au distrus sapte rachete lansate de Rusia si 32 de drone in timpul noptii, a declarat joi comandantul fortelor aeriene ucrainene, transmite Reuters.

Pe aplicatia de mesagerie Telegram, oficialul fortelor aeriene a declarat ca Rusia a lansat in total 51 de rachete si drone.

Comandantul a precizat ca fortele ruse au atacat ,,instalatii militare si infrastructuri critice din Ucraina", dar nu a oferit detalii suplimentare.

Primarul orasului Harkov din estul Ucrainei, Ihor Terejov, a precizat, intr-o declaratie separata, ca infrastructura critica din oras a fost bombardata noaptea trecuta si ca patru persoane au fost ranite.

Alte autoritati civile si militare nu au raportat victime si distrugeri provocate de atacuri.

UPDATE 6:00 - Ciolacu, despre propunerea de a da Ucrainei un sistem Patriot: Daca un sistem acopera si parte din Ucraina nu inseamna ca nu mai acopera Romania

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri seara, in legatura cu propunerea ca Romania sa ofere Ucrainei un sistem Patriot ca, daca un astfel de sistem acopera parte din Ucraina, nu inseamna ca nu mai acopera si tara noastra. El a precizat ca este ferm convins ca decizia care va fi luata nu va slabi siguranta Romaniei.

Intrebat care au fost discutiile cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierii din alte tari legate de sistemul Patriot, premierul a raspuns: "E o propunere si va fi o decizie pe care o sa o luam in CSAT".Intrebat daca acest lucru se va intampla dupa alegerile europarlamentare, premierul a afirmat: "Nu cred ca tine cont o astfel de decizie de un moment electoral. Si nu e prima oara cand spun ca ma bucur foarte mult. E pentru prima oara cand Guvernul Romaniei post-decembrist nu este implicat in lupta electorala. Am facut o distinctie clara intre Guvernul Romaniei, coalitia de guvernare si campania electorala. E un castig. Asta inseamna ca Romania, dupa 30 de ani, a intrat intr-o democratie consolidata".

Ciolacu a adaugat ca nu a avut o discutie cu presedintele Klaus Iohannis legata de data cand va fi convocat CSAT-ul.

UPDATE 4:20 - Guvernul german renunta cu prudenta la rezervele sale privind permisiunea acordata Ucrainei de a lovi tinte militare din interiorul Rusiei cu armele donate de Occident, scrie miercuri Politico.

Marti, cancelarul Olaf Scholz a declarat ca Ucraina ar putea utiliza arme furnizate de Germania ,,in cadrul dreptului international", ceea ce ar permite ca acestea sa fie folosite impotriva unui agresor precum Rusia, inclusiv in adancimea teritoriului rus.

Insa pozitia Berlinului nu a fost la fel de clara pe acest subiect precum cea a altor tari.

Presedintele francez Emmanuel Macron, care a vorbit alaturi de Scholz marti, a declarat ca ,,trebuie sa le permitem (ucrainenilor, n.r.) sa neutralizeze siturile militare de unde sunt lansate rachetele, dar nu si alte tinte civile sau militare", adaugand astfel o limita care nu este in concordanta cu ceea ce doreste Kievul.

Alte tari nu au lasat insa loc de ambiguitate.

Comments