Ce paine nu ingrasa? Nutritionistul Mihaela Bilic spune ce ne creste senzatia de satietate si care s...

Care sunt alimentele ,,anti-foame"

,,Exista alimente anti-foame. Vi s-a intamplat vreodata sa aveti o foame de lup si sa simtiti ca ati putea manca tot frigiderul? Pentru a pacali instinctele, trebuie sa alegem alimente cu putere satiogena crescuta, care ne satura cu putine calorii. Senzatia de satietate apare la doua categorii de nutrienti: fibrele, care au volum mare si dau efect de stomac plin, si proteinele, care sunt greu de digerat si metabolizat. La polul opus sunt alimentele cu volum mic si continut caloric crescut, precum branzeturi, mezeluri, alune si migdale, produse de rontait dulci sau sarate. Chiar daca ni se pare ca am mancat putin, nu ne saturam si ne ingrasam", explica Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Alimentele cu satietate maxima si aport caloric redus

Pe primul loc in lista alimentelor satioase se afla oul fiert, care are cea mai mare putere satiogena pentru doar 80 de calorii. Urmeaza carnea, indiferent de culoare sau de animalul de provenienta. Proteinele din carne au calorii negative, tin de foame multe ore si organismul cheltuieste energie pentru metabolizarea lor. Prin urmare, carnea nu ingrasa, ci poate chiar ajuta la slabit. Pestele, in special cel gras, intra tot in categoria proteinelor cu efect satiogen si ofera beneficii antiinflamatoare datorita acizilor grasi omega-3.

Proteinele de origine vegetala, precum fasolea, mazarea, lintea si nautul, sunt de asemenea recomandate. Din categoria fainoase, pastele fierte al dente si cartofii consumati in coaja sunt produse care ne satura fara riscuri pentru silueta. Pastele nu trebuie gatite pana devin foarte moi, iar cartofii si orezul trebuie consumate reci, deoarece o parte din amidon nu se mai absoarbe, permitand astfel satietatea cu mai putine calorii.

Painea care nu ingrasa

Painea integrala bogata in tarate este preferabila celei albe si pufoase. Continutul ridicat de fibre blocheaza o parte din amidon, reducand indicele glicemic si crescand senzatia de satietate. Desi contine peste 90% apa, supa si ciorba satura cu putine calorii. Paradoxul ciorbei consta in faptul ca sta in stomac de doua ori mai mult timp decat un fel principal, asa ca incepeti masa cu o supa daca doriti sa va umpleti stomacul rapid.

Meniul satios complet

Un meniu satios ar trebui sa includa si un desert. Fructele bogate in pectina, precum merele, perele, gutuile si caisele, au avantajul de a satura rapid. Pectina este o fibra solubila care se umfla in contact cu apa, reducand absorbtia zaharului din intestin si crescand senzatia de satietate.

Pentru gustari, morcovul este leguma ideala cand vrei sa umpli stomacul cu ceva de rontait. Iar pentru cei care prefera gustul sarat, porumbul expandat cu aer, cum ar fi popcornul si pufuletii, este alegerea perfecta. Astfel, te poti bucura de satietate si satisfactie fara a te ingrasa.

Comments